Vijesti Društvo Gimnazija kroz fotografiju

Gimnazija kroz fotografiju

0

IMIC “Zajedno” i Centar za kulturu organizovali su izložbu fotografija pod nazivom “Vijek Derventske Gimnazije” koja u ovoj godini obilježava stogogodišnjicu postojanja. Mala sala centra za kulturu bila je prepuna posjetilaca među kojima ponajviše bivših gimnazijalaca, profesora i direktora koji sa smješkom na licu pronalaze sebe na izloženim fotografijama, ali i sjećaju  se onih koji više nisu među živima. Autor izložbe je Fadil Pelesić, bivši gimnazijalac koji je u svom obraćanju rekao da se uspjeh škole mjeri po uspješnosti njenih učenika.

Gimnazija kroz fotografiju

Gimnazijalci

„Pomenuo bi Iliju Jukića koji je bio ambasador Kraljevine Jugoslavije u Londonu, Vladu Buljana, dvostrukog doktora nauka koji je danas sveučilišni profesor u Melburnu. Mario Macek je bio prvi dobitnik “Tesline nagrade” u Jugoslaviji, a Saša Grbić je 2010. godine proglašen najperspektivnijim mladim naučnikom. Boro Đuričić se našao na listi od 2000 najznačajnih naučnika svijeta u 20. vijeku. Ismet Džinić je bio u prvom timu koji je izvršio operaciju srca slavnog De Bejkija. Mato Lončar se smatra najboljim poznavaocem lika i djela Miroslava Krleže. Zvonko Biljecki je dobitnik dvije svjetske nagrade u oblasti geodezije, Zoran Jurkić bio je član Danske kraljevske filharmonije. Sulejman Medenčević spada u red najboljih filmskih snimatelja u Holivudu. Drago Handanović je svjetsko ime u oblasti keramike, a Sredoje Nović je aktuelni ministar Civilnih poslova BiH. Goran Mandić rukovodi bezbjednošću norveških željeznica, a prof. dr Vesna Bjelić Pivodić je profesor na Bečkom univerzitetu. Dug je spisak i profesora od kojih spominjem neke: Karlo Pavelić, Bogdan Đermanov, Ahmet Omerhodžić, Zvonko Korene, Šukrija Alagić, Rudo Rajnpreht, Džemal Mehičić, Milorad Jovanović, Tomislav Krajcarek, Remiz Sadžak, Nedžad Kekez, te prvi profesori Milan Čuković i Ilija Zadro-spomenuo je Pelesić u svom obraćanju.

Prisutnima se obratio i aktuelni direktor Gimnazije sa tehničkim školama Branislav Vidić koji je rekao da je škola povodom jubileja izdala monografiju “Vijek postojanja Gimnazije u Derventi” i prvi primjerak uručio načelniku opštine Miloradu Simiću, koji je svečano proglasio izložbu fotografija otvorenom, te obećao podršku na stvaranju uslova za otvaranje muzeja u sastavu Gimnazije. O monografiji svoje  utiske je iznio i Miroslav Duronjić.

Prije par dana održana je manifestacija “Gimnazijsko slovo” u sklopu obilježavanja 100. godišnjice rada Gimnazije u Derventi i 35. godišnjice Centra za kulturu Derventa. Okupljeni bivši profesori škole i gimnazijalci sjetili su se najljepših trenutaka koje su proveli radeći i školovajući se. Slovo o istoriji škole kroz priču, pisanu riječ i pjesmu iskazali su profesor Jovan Babić, profesorica Mira Pelesić, Drago Handanović, Savko Pećić, Fadil Pelesić, Nebojša Preradović i drugi.

Posavske novosti

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here