Vijesti Društvo Glas mladih za ljepšu Derventu

Glas mladih za ljepšu Derventu

0

U Derventi, gradu nad Ukrinom, u poslednje vrijeme dešavaju se neke neobične stvari u ponašanju pojedinaca, koji se mogu nazvati vandalskim ponašanjem, jer ono što čine i rade, ne može biti ništa drugo do neodgovrnog ponašanja, i uopšte nedostatka svijesti da se nešto što vrijedi ne ruši. Meta napada su naizgled beznčajni objekti za koja su izdvojena značjana materijalna sredstva kako bi nam grad bio ljepši, privlačniji i u kulturnom smislu sadržajni. Suočeni smo sa sve češćim pljčakama roba, novca, ali da neko nešto uništava iz obijesti i svog nekog zadovoljstva bez lične koristi, to se, onda zaista radi o neodgovornim pojedicima, nevaspitanim i krajnje brutalnim, vandalistički naklonjenim mozgovima, koji kao pojedinci, na sreću ne čine ukupnu sliku društvenog stanja i izgleda našeg grada, ali i te kako utiču na negativnu sliku o našem gradu, svojim djelima, odnosno nedjelima.

Glas mladih za ljepsu Derventu (1)

Kome i zašto, pitaju se mladi ljudi, i svi oni koji vole da nam grad bude ljepši, treba, uništava  prakovske klupe, sadnice stabala i objekte na plaži uz Ukrinu.

Rijeka Ukrina je ljepotica, koju treba čuvati. Za sve one koji hoće provod, uživanje u prirodi s prvim jutarnjim zracima sunca, mogu da zagaze u rijeku, na brzacima da prelaze s jedne na drugu stranu obale i da uživaju. Voljeti rijeku i grad, znači voljeti ih i čuvati njihove ljepote.

Zahvaljujući našim saradnicima i novinarima, krajem aprila ove godine, saznali smo da je neko uništio dijelove klupa na Trgu oslobođenja, pored fontane. Klupe su popravljene, a počinioci, naravno pojedinci su ostali nepoznati i nekažnjeni.

Glas mladih za ljepsu Derventu (2)

S ciljem uređenja turističkih mjesta i omogućavanja povećanja kulturnih sadržaja tokom ljeta,  Turistička organizacija opštine Derventa je pristupila izgradnji nekoliko objekata na plaži Patkovača uz rijeku Ukrinu. Tom prilikom su izgrađene i tri kućice (bungalovi), koje su, kao još ne dovršene bile meta neodgovornih pojedinaca, te je pod jednu od njih podmetnut požar i djelimično oštećena osnovna konstrukcija stuba.

Ipak oba prethodna događaja je nadmašio posljednji koji je zabilježen kamerom našeg reportera. Ovoga puta na meti su se našle sadnice drveća koje su posađene u unutrašnjem dijelu kružnog toka saobraćaja. Na mjestu, koji je konačno punim sjajem okitilo ljepotom Derventu.

Kružni tok saobraćaja je omogućio brži protok vozila, smanjene su su saobrćajne nezgode, a pored svega, njegova uređenost je dala novi izgled gradu i postao je jedan od najuređenijih i najljepših kutaka grada.

Ali eto, nekom pojedincu i to je smetalo! Polomio je dvadesetak mladih sadnica parkovskog drveća, kalema Javora i Jasena, čije sadnice nisu baš jeftine na tržištu i mnogo vrijede.

Pridružujemo se svima onima koji osuđuju ovakovo drsko i neodgovorno ponašanje pojedinaca, a kao mladi ljudi, želimo reći javnosti da je ipak takvih malo u našem gradu da neće nikada, od mnogobrojne populacije mladih dobiti podršku za takve loše radnje. Mladi su za to da se gradi, a ne da se ruši.

Neka nam grad bude što ljepši.

Z. B. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here