Vijesti Kultura i obrazovanje Gotovo polovina planiranih odjeljenja SŠC “Mihajlo Pupin” već popunjena – VIDEO

Gotovo polovina planiranih odjeljenja SŠC “Mihajlo Pupin” već popunjena – VIDEO

0

Gotovo polovina odjeljenja je popunjeno nakon upisnog roka za odlične učenike, a od ponedeljka počinje drugi upisni rok za učenike sa ostvarenih 60 i manje bodova. Sigurni smo da ćemo imati više od predviđenog broja upisanih učenika, istakla je direkorica SŠC „Mihajlo Pupin“ Gordana Asentić prilikom gostovanja na TV K3.

U klupe derventskog Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” u septembru će sjesti prva generacija đaka koja će za četiri godine steći diplomu medicinskog tehničara. Ovo je prvi put nakon 40 godina da u Derventi postoji ovaj smjer u srednjoj školi.

Sa zadovoljstvom mogu istaći da poslije četiri decenije u Derventi imamo mogućnost da opet obrazujemo medicinske tehničare. Derventa je inače prije toga imala dugu tradiciju medicinske škole koja je odškolovala značajne kadrove koji danas odgovorno obavljaju svoje radne zadatke u dosta medicinskih centara kako u našoj zemlji, tako i u svijetu, istakla je Asentićeva.

Uvesti novo zanimanje nije bilo lako, ali kada se otvorila ta prilika, kroz razgovor sa najbližim saradnicima u školi došli smo na ideju da bi to mogla biti medicinska struka. Obavljeno je anketiranje učenika i roditelja, a nakon toga je valjalo ispitati potrebe tržišta rada u čemu nam je podršku pružila uprava našeg Doma zdravlja u Derventi.

Odmah su podržali inicijativu, prepoznali potrebu za tim, jer u Derventi u narednih nekoliko godina jedan dio medicinskog kadra odlazi u penziju. Tako da naši učenici će imati mogućnost da svoje radno mjesto odmah dobiju u svom rodnom gradu, naravno oni koji ne nastave školovanje na fakultetima. Ključna podrška stigla je i od Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Miloradom Simićem, naglašava Asentićeva, dodajući da su se učenici do sada školovali u Doboju i Banjaluci za ovu profesiju.

Učenici će praktičnu nastavu tokom prve dvije godine nastave će se odvijati u kabinetu zdravstvene njege u školi, a treća i četvrte u Domu zdravlja u Erventi i u bolnici u Doboju.

Da budem iskrena, nije nimalo jeftina oprema koja je potrebna da se nabavi. Tu nam grad Derventa zaista izlazi u susred. Tu bih dodala i spremnost našeg Grada da naše učenike voze, na praksu u bolnicu, ističe direktorica Asentić.

Pored ove struke, budući srednjoškolci u SŠC „Mihajlo Pupin“ mogu da upišu opšti smjer ili računarsko informatički smjer gimnazije, koji daju najbolji osnov za dalje školovanje, kao i zanimanje tehničar informacionih tehnologija.

Mehatronika je takođe popularno zanimanje koje objedinjuje elektrotehniku, računarstvo i mašinstva, te učenicima nudi mogućnost rada i angažovanja u mnogim oblastima.

Što se tiče mehatronike moram napomenuti da mi tu imamo saradnju sa jednom velikom svjetskom kompanijom Teximp, imamo opremljen resursni CNC centar sa dvije velike industrijske mašine, gde naši učenici obavljaju praktičnu nastavu. U tu svrhu imamo opremljenu i laboratoriju za mehatroniku, gde oni takođe svoja teorijska znanja primenjuju u toj laboratoriji, ističe Asentićeva.

U ponudi su i zanimanja trećeg stepenja – električar, elektroinstalater i autoelektričar – a prvo zanimanje stipendira i je deficitarno i stipendira ga Ministarstvo prosvjeta i kulture Republike Srpske.

Vannastavne aktivnosti

Učenici učenici, pored mogućnosti izučavanja engleskog, njemačkog jezika i latinskog u gimnaziji, imaju mogućnost da uče i japanski jezik.

Predavač je gospođa Miho Đekić, naša draga sugrađanka koja već dugo živi u Derventi i ona je zaista jako posvećena i predana tom svom radu. Pored izučavanja jezika i pisma, naši učenici se bavaju izučavanjem tradicije, kulture, muzike, poezije, ne znam, obježavanja različitih festivala koji se dešavaju u Japanu, kaže direktorica SŠC „Mihajlo Pupin“.

A onima kojima japanski nije zanimljiv, postoji i Grčki kutak, otvoren kroz saradnju sa Ambasadom Grčke u BiH.

Derventa Cafe/TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here