Vijesti Društvo Gradonačelnik Milorad Simić: Stranke da podrže projekte od opšteg interesa, prije svega...

Gradonačelnik Milorad Simić: Stranke da podrže projekte od opšteg interesa, prije svega Osinjski vodovod

1

Grad Derventa, zahvaljujući domaćinskom poslovanju i uštedama tokom 2020. godine, na raspolaganju, pored redovnog budžeta, ima dodatnih 1.729.317 KM suficita, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Milorada Simića.

Plan je da ova sredstva investiramo isključivo u projekte izgradnje infrastrukturnih objekata, koji imaju značaj za cijelu lokalu zajednicu ili veliki broj stanovnika, ističe se u saopštenju.

Predložio sam da najveći dio tih sredstava, više od tri četvrtine, tačnije 1.300.617 KM, uložimo u izgradnju glavnog transportnog cjevovoda za vodosnabdjevanje naselja južnog dijela Grada Derventa, odnosno Osinjski vodovod i 80.000 za isti vodovod za izradu tehničke dokumentacije, odnosno glavni projekat, urbanističko tehničke uslove, geodeziju i ostalo. Takođe, predložio sam da u izgradnju vodovoda i kanalizacije na servisnoj saobraćnici u Industrijskoj zoni uložimo 80.000, za izradu dokumentacije za školu “Nikola Tesla“ 90.000, izgradnju potpornih zidova na groblju 60.000, saobraćajnice kroz groblje 35.000, rekonstrukciju oborinske kanalizacije u Kineskoj četvrti 23.700 i prvu fazu video nadzora 60.000 maraka, stoji u saopštenju.

Simić ističe da je, prije upućivanja prijedloga, predstavnicima klubova odbornika u Skupštini grada saopštio plan, te da nažalost većina nije izrazila spremnost da ovakav prijedlog podrži.

Naglašavam da je riječ o projektima opšteg karaktera, a kao posebno značajan izdvajam izgradnju transportnog cjevovoda za Osinjski vodovod, mada je svaki od ovih projekata izuzetno značajan za sve u Derventi. Ne želim da raspoređivanje sredstva koja su nam na raspolaganju preraste u „slučaj“ i da projekti koje bi trebali iz tih sredstava da finansiramo ostanu na čekanju, isključivo zbog političkih odnosa. Zbog toga pozivam političke lidere, a posebno odbornike da, bez obzira na stranačku pripadnost, pokažu ozbiljnost i odgovornost prema cijeloj zajednici i podrže predloženi plan raspoređivanja sredstava. Podsjećam ih, takođe, da ogroman broj građana, kao i privrednika, očekuje dugoročnu korist od ovih prijedloga, ističe se u saopštenju gradonačelnika Simića.

Potpuno smo svjesni potrebe da se planira realizacija i drugih projekata značajnih za veliki broj građana, poput trotoara u Ulici 1. maja, dovršetka objekta na igralištu FK Tekstilac, kanalizacije i vodovoda u gradu i slično za šta očekujemo sredstva iz drugih izvora, stoji u saopštenju.

Moram da upozorim političku, ali i cijelu derventsku javnost, da ću, ukoliko dođe do pokušaja prekrajanja plana koji bi značio neracionalno trošenje sredstava, biti primoran da povučem poteze koji idu u pravcu zaštite sredstava, kako bi, za realizaciju projekata koji su od opšteg interesa i velike važnosti, kad se stvore uslovi, imali sredstva. Saglasnost za ovakav plan raspodjele već je, u okviru redovnih procedura, dalo Ministarstvo finansija i svaki novi plan podrazumijeva ponovo traženje saglasnosti, što je dodatna procedura koja traži vrijeme i odlaže realizaciju svih planova, navodi se na kraju saopštenja.

Predložena raspodjela suficita:

рбНазив пројектаВриједност у КМ
1Изградња главног транспортног цјевовода за водоснабдјевање насеља јужног дијела Града Дервента1.300.617,00
2 Израда  техничких документације – главни пројекат, урбанистичко технички услови,  геодезија и остало за водовод јужног дијела територије Града Дервента (Доњи Церани, Горњи Церани, Појезна, Осиња, Црнча и Мала Сочаница), за 1.000 прикључака80.000,00
3 Изградња водовод и канализација на сервисној саобраћници у индустријској зони, са насипањем80.000,00
4Израда техничке документације (урбанистичко техничко услови, главни пројекат и остало) реконсрукције објекта централне школе “Никола Тесла” Дервента90.000,00
5Наставак изградње гробЉа – потпорни зидови65.000,00
6Изградња саобраћајнице кроз гробље30.000,00
7Реконструкција оборинске канализације у Кинеској четврти23.700,00
8Изградња видеонадзора у граду – 1. фаза изградња60.000,00

 

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Bila bi zaista sramota ovaj projekat ne podrzati. Ako znamo da je voda nesto najpotrebnije. Nadam se da ce savjest svih politickih stranaka proraditi i da ce se potrebna sredstva izdvojiti za ovaj istorijski projekat. Posebno kada znamo da zivimo u 2021 godini kada je dostupno puno toga mislim da je na redu sada i taj dio Dervente snabdjeti vodom.
    Na taj nacin mogu se ljudi za drzati na selu. Jos kada bi se kupilo smece jednom sedmicno gdje bi nam bio kraj.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here