Vijesti Kultura i obrazovanje HKD “Napredak”: Mapiranjem zaštititi hrvatsku kulturno-istorijsku baštinu

HKD “Napredak”: Mapiranjem zaštititi hrvatsku kulturno-istorijsku baštinu

0

U prostorijama Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” održana je javna tribina na temu “Zaštita hrvatske kulturne baštine opštine Derventa”, kao dio projekta “Formiranje prve postavke zavičajne zbirke Hrvata opštine Derventa”, podržanog od strane Ministarstva civilnih poslova BiH.

Projektom se žele mapirati kulturno-istorijski spomenici hrvatskog naroda ovog kraja, koji su vremenom sve ugroženiji, rekao je Jozo Filipović, predsjednik HKD “Napredak” i član uprave ovog društva.

Dobili smo polovinu traženih sredstava potrebnih za provođenje različitih aktivnosti, poput formiranja fototeke hrvatskih nošnji ovog kraja. Projekat smo već započeli predavanjem o narodnoj nošnji Hrvata koju održala etnolog i kustos Zemaljskog muzeja iz Sarajeva Marica Popić-Filipović, rekao je Filipović.

Na red je, kako je istakao, došlo i održavanje tribine o značajnim spomenicima kulture i vrijednim umjetničkim zbirkama, što bi bio uvod u mapiranje kulturnih spomenika svih naroda koji žive u Derventi.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here