Vijesti Kultura i obrazovanje HKD “Napredak”: Održano stručno predavanje o narodnoj nošnji Hrvata ovog kraja –...

HKD “Napredak”: Održano stručno predavanje o narodnoj nošnji Hrvata ovog kraja – FOTO

0

Prošlog četvrtka u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” održano je stručno predavanje o kultuno-istorijskom nasljeđu Hrvata s područja Dervente, a s posebnim naglaskom na hrvatsku narodnu nošnju ovog kraja.

Predavanje je održala etnolog i kustos Zemaljskog muzeja iz Sarajeva Marica Popić-Filipović, inače stručnjak za istoriju platna i rođena Dervenćanka, gdje je prije rata bila je kustos Zavičanjog muzeja.

Predavanje je obuhvatilo prezentaciju novijih i starih fotografija iz arhiva Zemaljskoga muzeja na kojima su posjetioci mogli vidjeti sve detalje dijelova ženske i muške narodne nošnje, te načina tkanja platna, obrade lana, konoplje i vune, tradicionalne strojeve i tkalačka pomagala, zatim vrste tkanoga materijala i načine njegova ukrašavanja pri tkanju i vezenju.

Na kraju, publika je na živim modelima mogla vidjeti uzorke nošnje, nakita pa i modernih falsifikata originalnih izvedbi pojedinih dijelova.

Udvorani se okuplo osamdesetak gostiju, među kojima i predstavnici Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, organizacije IMIC “Zajedno” i drugih derventskih udruženja.

Inače, ovo predavanje je dio Napretkovog projekta Formiranje prve postavke zavičajne zbirke Hrvata opštine Derventa”, podržanog od strane Ministarstva civilnih poslova BiH.

Derventa Cafe/HKD Napredakk

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here