Kolumna Hoće li pomoć doći onima koji su izgubili sve ili… ?

Hoće li pomoć doći onima koji su izgubili sve ili… ?

0

Kako sanirati štete od poplava, noćna je mora Vlade RS, ali izgleda da to njih mnogo i ne brine. Brojke su neumoljive, a najviše je onih koji su ugroženi i siromašni. Samo po „markica“ od njih čini na nivou mjeseca jedno i više milionče u Republici Srpskoj.

Hoce li pomoc doci onima koji su izgubili sve ili...

Zato, zakon kojim će biti oporezovani građani koji žive na ivici egzistencije i kojima takođe već odavno treba pomoć, kao što su penzioneri, radnici, boračke kategorije i drugi liči mi na onu poslovicu ”Bolan, bolnog nosi..”

Priroda i poplave su učinile neviđeno i napravile ogromnu štetu na stambenim objektima, materijalnim dobrima i slično. Samo, postavlja se pitanje ko i na koji način treba da sanira te štete, država, najbogatiji sloj društva ili najsiromašnije kategorije stanovništva.

Kome će ta pomoć doći u ruke? Onima koji već odviše imaju, ali su pretrpili materijalnu štetu, uglavnom na stanovima ili poslovnim prostorima, koje su kupili i tu nikada nisu stanovali niti radili nego izdavali u zakup za dobre novce drugima ili će ta pomoć doći onima, koji ništa nisu imali osim tog stančića i robice u njemu, namještaja i stvari koje su imali i držali izblijedele sličice za sjećanje unucima, kao i onim seljacima, kojima je do kože otišlo sve s njive, iz oboru, tora, kokošinjca, štale…da ne govorimo dalje. Možda ipak onima koji su na radu u inostranstvu i po povoljnim uslovima, devizno naravno, pokupovali stanove, poslovne prostore i dali u zakup drugim.

Hoće li to biti sve đuture, bez kriterija i sagledavanja socijalno-ekonomskog stanja svake porodice, svakog pojedinca. Ne bi bilo dobro da neko ima viška, a da mu se daje još, bez obzira što je ponešto i štetovao. Šteta je šteta, niko nije mogao prirodu predvidjeti, a oni mogu i sami sebi da bude humani, kako ono jedna baka iz Srebrenice iskreno i iz duše reče, da je njena kuća čitava, a da ima onih koji su ostali bez kuće i da su oni ti kojima treba prvo pomoći.

Ako je tako, da će penzioneri, radnici i siromasi davati novac za bogate i već odviše uhranjene, koji su i sami dio svog bogatstva trebali već odavno dati u humane svrhe, onda ja nisam za to.

Vlada i Narodna skupština neka donesu prvo kriterije, pa onda krenu sa raspodjelom pomoći.Ima mnogo onih kojima pomoć ne treba, jer su već mnogo uzeli od naroda i preko narodnih leđa u banke novac slagali I posvuda imovinu rasporedili.Takvi sami sebe mogu obnoviti. Ako bi se tako uradilo, onda bi saniranje šteta od poplava bilo mnogo lakše, nego što se sada predviđa i gleda.

U ovoj anrahiji, neredu, neskladu, promašajima i trošenjima bez kontrole vladajuće garniture, nisam baš siguran da će to sve ispasti na dobro.

ŽIVJELI PA VIDJELI NARODE !

Savko Pećić Pesa

PODIJELI