Reportaže Hor „Mozaik“: Uskoro decenija druženja i pjesme

Hor „Mozaik“: Uskoro decenija druženja i pjesme

0

Za članove hora „Mozaik“ kraj radne sedmice je rezervisan za probu u Domu penzionera, mjestu na kome se okupljaju, druže, zabavljaju, ali i ozbiljno rade. Pod dirigentskom palicom profesorice Milijane Žunić uvježbavaju se svjetovne i duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, a ponajviše starogradske pjesme. Poslednjih sedmica su se spremali za nastup na svečanosti povodom stotinu godina od osnivanja Učiteljske škole u Derventi, koje je održano prošle sedmice.

DR8A2862

Tridesetak članova, uglavnom penzionera, odlučilo je da „zlatne“ godine provede aktivno i da svoj doprinos poboljšanju kulturne ponude naše opštine. Tako su postali redovni gosti na brojnim manifestacijama koje se tradicionalno održavaju u našoj opštini, kao što su IMIC-ove „Večeri duhovne muzike“ i „Raspjevani penzioneri“, svečane sjednice udruženja penzionera, koncertu povodom Dana žena, ali i na Godišnjem koncertu Gradskog mješovitog hora iz Maglaja i drugim kulturno-umjetničkim dešavanjima.

Mješoviti hor „Mozaik“ osnovan je 1. februara 2006. godine na inicijativu nekolicine penzionera, a za to su najviše zasluga imale Rosa Bjelić i Katica Pijetlović. Tadašnji predsjednik Udruženja penzionera Savko Pijetlović omogućio im je, pored korištenja prostorija Doma penzionera, i nabavku električnog pijanina, tako da je, nakon dolaska dirigenta, ozbiljan posao mogao da započne. Sve do danas hor je nastavio da djeluje u okviru Udruženja penzionera koje finansira honoroar horovođe i obezbjeđuje po dva kompleta haljina i odjela za sve članove hora. U svom radu posebno se ističu predsjednica hora Amira Kečo i Zdenka Golubović, članice hora koje nerijetko imaju i solo nastupe.

– Na probama, koje redovno održavamo, družimo se i ozbiljno radimo. Funkcionišemo kao jedna skladna porodica. Ako je bilo kojem članu potrebna kakva pomoć, organizujemo se i pomažemo koliko god možemo, poštujemo se i uvažavamo, opisuje međuljudske odnose profesorica Žunić.

Nakon učešća na stotom rođendanu Učiteljske škole u Derventi, hor će proslaviti i svoj jubilej. Naime, u februaru naredne godine navršiće se prva decenija postojanja „Mozaika“ što će biti prilika za još jedan veliki koncert. Hor je otvoren za prijem novih članova koje ovim putem pozivaju da se pridruže ovom muzičkom „mozaiku“ svakog petka od 17.30 časova.

B. N.- Derventa Cafe

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here