Vijesti Kultura i obrazovanje I Dervenćani poklanjaju knjige bibliotekama

I Dervenćani poklanjaju knjige bibliotekama

0

Manjak prostora u domovima, nagomilane knjige koje nam više ne trebaju, naslijeđene koje ne čitamo ili želja za svojevrsnim humanitarnim radom, neki od razloga zbog kojih naši sugrađani poklanjaju knjige bibliotekama. 

Tokom 2017. godine Narodna biblioteka “Branko Radičević” povećala je knjižni fond za 938 naslova.

– Od tog broja naša ustanova je kupila 453 nove knjige, dok su naši sugrađani iz privatnih kolekcija poklonili 485 naslova, kaže direktor biblioteke Mirjana Plisnić, dodajući da sada biblioteka ima fond od gotovo 39.000 djela.

Aleksandra Marilović, bibliotekar u Osnovnoj školi “Nikola Tesla”, kaže da je ova biblioteka, koja broji oko 8.000 naslova, u prošloj godini  dobila na poklon otprilike 600 naslova.

Neophodnu lektiru sa tvrdim povezom donirala im je “Mikrofin” organizacija, dok su građani pojedinačno donirali ukupno 180 knjiga.

– Knjige nam poklanjaju sugrađani koji posjeduju lične biblioteke koje čini uglavnom stručna, pravna i kriminalistička literatura. Humanitarci koji su vlasnici tih biblioteka znali su nam u više navrata pokloniti po pedeset knjiga, a knjige na poklon nam donose i učenici, kolege i ljudi dobre volje, kaže Marilovićeva za Nezavisne, koja ističe da u školi zapravo učenici rijetko kad čitaju nešto izvan obavezne lektire, ali da svaka knjiga pronađe svoje mjesto.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here