Politika Opšti izbori 2018 I zvanično počela izborna kampanja: Tri kandidata iz Dervente nosioci lista u...

I zvanično počela izborna kampanja: Tri kandidata iz Dervente nosioci lista u Izbornoj jedinici 4

4

Izborna kampanja za predstojeće Opšte izbore zakazane za 7. oktobar noćas je, tačno u ponoć, i zvanično počela, a aktivisti najjačih stranaka dočekali su je spremno. Kampanja traje do 06. oktobra u 07 časova ujutro, kada počinje izborna šutnja.

Tako se od jutros kandidati za članove Predsjedništva BiH i Predsjednika Republike Srpske, kao i lokalni kandidati za republički i državni parlament smiješe sa bilborda i drugih predviđenih i nepredviđenih mjesta za politički marketing.

Opšti izbori daće odgovor ko će u naredne četiri godine biti članovi Predsjedništva BiH, Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske. Saznaćemo i koga su glasači izabrali za poslanike Narodne skupštine Republike Srpske i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kao i skupštine svih 10 kantona u Federaciji.

Prijavljenih političkih subjekata je ukupno 128, od čega su 58 političke stranke, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata, a Centralna izborna komisija za oktobarske izbore ovjerila je 804 redovne kandidatske liste i 73 liste za kompenzacione mandate.

Centralna izborna komisija BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju. CIK BiH poziva i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju, kažu u CIK-u.

Pravo glasa imaju 3.254.767 redovnih birača, raseljenih koji glasaju u odsustvu je 8.306, raseljenih koji glasaju lično 12.046, dok je za glasanje putem pošte registrovano 76.726 birača.

Prvi put na biralištima, kojih će biti otvoreno oko 5.500, biće postavljene providne biračke kutije.

Derventski kandidati

U našoj izbornoj jedinici, koja pored Dervente obuhvata Brod, Vukosavlje i Modriču, biraju se četiri kandidata za Narodnu skupštinu Republike Srpske, a do sada su mandate imala tri poslanika iz Dervente: Igor Žunić i Vesna Jungić (putem kompenzacione liste) iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kao i Nade Planinčević iz Srpske demokratske stranke. Preostali mandati iz ove izborne jedinice pripali su Modričanima Bojanu Vidiću (SNSD) i Stevi Joksimoviću (SDS).

Nije bilo većih iznenađenja kada su u pitanju kandidati za NS RS iz Dervente. Priliku za novi mandat poslanika iz vladajućeg SNSD-a imaju Igor Žunić i Vesna Jungić, dok je treći kandidat ove stranke privrednik Radovan Pazurević. Žunić je i nosilac liste ove stranke za čitavu izbornu jedinicu.

Kandidati derventskog SDS-a za ovaj nivo vlasti su Nade Planinčević, Slobodanka Mrđa, Milorad Bjelošević i Tanja Tepić. U borbu za mandate ispred PDP-a će nosilac liste Milan Đukić, te Sanja Dimitrić i Mirko Petrić.

OO Socijalističke partije kandidovao je Biljanu Nenadić, Slavena Gojkovića, Milanku Đukić i Živka Vukićevića, dok je Demokratski narodni savez povjerenje je dao Miri Simiću i Draganu Pajiću.

Kandidati Ujedinjene Srpske su Staniša Mikerević i Miodrag Tešendić, dok je nosilac liste NDP-a u ovoj izbornoj jedinici Danijela Subotić, a kandidati iz Dervente su i Borko Kitić, Milijan Živković i Nikolina Tepić.

Dvije najveće stranke imaće i kandidate za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a to su Maja Pjeranović (SNSD) i Aleksandar Bogosavac (SDS).

Koja su to redovna izborna mjesta u Derventi i koji birači gdje glasaju, pogledajte OVDJE.

Derventa Cafe

 

 

 

4 KOMENTARI

  1. Zna se koje najbolji kandidat, direktno Pajić do pobijede.
    Pozdrav od udruzenje za zaštitu saobraćajnih znakova

  2. Koliko vidim ovdje smao jedan čovjek reflektuje sve što mu padne na pamet ovaj glavu. Stop rasejavanju talasa, podržimo čovjeka koji reflektuje podržimo čovjeka kojem nije strano da diskutuje na frekfenciji kojoj vi želite!

  3. Savjetujem svima ne nasjedajte na pricu DNS jer su to sve lopovi licno meni su ostali duzni novac jos od lokalnih izbora….. lazovi, cast pojedinin ljudima…

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here