Vijesti Društvo Igra prstena

Igra prstena

0

U zimske dane u selima oživi prastara igra prstena. Mnogi žele da se ne zaboravi ono što su pradedovi ostavili kao nasleđe. U seoskim domaćinstvima derventskog kraja popularna je stara igra prstena. U Velikoj Sočanici kod Dervente često organizuju igru prstena i pozivaju goste iz drugih sela.

Igra prstena 1

– Igra prstena, ili kako se još naziva ova igra ”konja”, poklape, kapa, skrivanje novčića ispod čarapa i slično je prastara igra, koju su igrali naši davni preci. Ova igra je veoma raširena na prostoru planine Ozren, Vučijak, Krnjin, Ljubić i Motajica, kao i uz reku Savu, odnosno u Posavini, rekao je Željko Đukić iz Velike Sočanice.

Igra prstena se odvija uglavnom u zimskom periodu kad su duge noći. Nekad se igralo po prelima, obično po dvije ekipe zbog malog prostora u kućama.

– Na zemlji u kući se prostre slama uz ognjište, jer nije bilo podova i prekrije ponjavom. Okolo bi sedali igrači s jedne i druge strane, a iza njih posmatrači. U ovo vreme je pomalo sve to modernizovano i igra se u većim prostorijama sa više ekipa iz više sela, ali pravila igre nikad nisu promenjena. Igra se onako, kako je igrano prije nekoliko stotina godina, kazuje Drago Kovačević iz Detlaka kod Dervente.

– Igra prstena, ponekad traje čitavu noć, i ne završi se do jutra, pa se nastavi druge noći. Sad se igra iz zabave i da se običaj, tradicija i prelo ne zaboravi, a naši pradedovi su igrali u novac ili u par konja, volova i slično. Zato se, valjda ova drevna igra i naziva, često, igra u ”konje”, kaže Radovan Đukić iz Velike Sočanice, koji je organizovao prelo i igru prstena.

Igra prstena 2

U Velikoj Sočanici mnogo je pravih zaljubljenika u ovu igru, pa žele da organizuju i opštinsko prvenstvo u igranju prstena.

– Za početak ove igre je potrebno 12 suknenih priglavaka ili čarapa,a negde su umesto toga kape. Ispod čarapa se krije prsten. Jedna ekipa krije,a ona druga treba da pronađe gde se nalazi prsten u prva dva otkrivanja i tad nosi prsten pa krije. Otkrivači, opet dobiju šansu da prsten nađu u zadnje tri čarape. Ako prsten ostane u zadnjoj čarapi, opet gube, ispričao je Radvona Đukić o ovoj igri.

Na prelu su jedni igrali, drugi su se zabavljali uz pesmu i šargiju, a uz to se obavezno pripremilo meze i pića.

Savko Pećić Pesa

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here