Vijesti Društvo Imanje Bojanića usrećile četiri nove male ovčice

Imanje Bojanića usrećile četiri nove male ovčice

1

Imanje Bojanića u Donjim Kukavicama postalo je krajem prošlog mjeseca bogatije za četiri male ovčice koje je na svijet jedna od njihovih devet ovaca koliko stado trenutno broji.

U ovom domaćinstvu se ovce uzgajaju generacijama, tako da je uz njih od malih nogu, priča mladi Ninko Bojanić. Prvo se uzgajala „pramenka“, da bi prije dvije godine na gazdinstvo stigla i francuska rasa ovaca „il de Frans“.

Prvi put se desio slučaj da ovca ojagnji 4 jagnjeta odjednom, po dva mužjaka i dvije ženke, i to ovca koja se prvi put jagnji. U prosjeku su jagnjad težila po 2,7 kg, a prvih nekoliko dana ih je potrebno prihranjivati kravljim mlijekom na svaka 2 do 3 časa, ali sada se to svelo na hranjenje samo ujutru i naveče, kaže Ninko.

Trenutno na imanju ima 9 ovaca, a planira da stado proširi na tridesetak jedinki, tako da će svu žensku jagnjad ostaviti za priplod, a mužjake za prodaju.

Ovce uzgajam iz čiste ljubavi, jer ovo ne može raditi neko ko to ne voli. Potrebna ima je dobra njega i pažnja pogotovo u toku jagnjena, ali i tokom cijele godine. One su zahvalne životinje koje ako ih hranite i pazite kako zaslužuju, veoma dobro vam to znaju vratiti. Ja evo imam od 4 ojagnjene ovce i 10 jagnjadi što je odličan rezultat za sada, zadovoljan je mladi Dervenćanin.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here