Vijesti Kultura i obrazovanje IMIC “Zajedno”: Petnaest godina za ponos – FOTO

IMIC “Zajedno”: Petnaest godina za ponos – FOTO

0

MILI 6

Derventski Internacionalni multireligijski centar „Zajedno“ obilježava ove godine petnaestu godišnjicu rada, a njegovi osnivači Milica i Fadil Pelesić 23 godine rada u ovoj nevladinoj organizaciji, koja je formirana u Sarajevu u predvečerje rata i koja se trudi da poveže pokidane niti među narodima koji žive u Bosni i Hercegovini.

„Mogu sa zadovoljstvom istaći da je Derventa jedina sredina u Republici Srpskoj koja ima organizaciju ove vrste“, kaže predsjednica IMIC-a Milica Pelesić.“ „To pokazuje i u ovom primjeru da smo mi „nešto drugačiji“ u odnosu na mnoge sredine u Bosni i Hercegovini, a to je opet pitanje derventske tradicije odnosno potrebe da kroz raznolikost izrazimo bogatstvo nacionalnih grupa“.

IMIC je u ovoj godini organizovao već deset manifestacija, a do kraja godine planirane su još tri.

Za osmi mart organizovana je manifestacija „Tebi zvijezdo sjajna“, za 19. april – Dan oslobođenja Dervente u drugom svjetskom ratu priređen je program „Čovjek pjeva poslije rata“,u maju je bila izložba povodom Dana Evrope i pobjede nad fašizmom, a organizovan je i izlet u Kumrovec.

„U julu smo u okviru „Derventskog srca“ organizovali dvije izložbe fotografija „Od Dervente pa do kraja svijeta“ braće Sulejmana iz Los Anđelesa i Hadisa Medenčevića iz Praga, te „Mostovi nezaborava“ Antona Zupanca iz Slovenije“, kaže Milica Pelesić.“Tome treba dodati i promociju knjiga „Harbonos“ Midhata Alića iz Sarajeva  i „Vrećicama –srećicama“ Vere Vuletić iz Splita,  veče sevdaha na kojem je nastupila Azemina Grbić iz Beograda, izložbu slika Saše Bogdana, te dodjelu „Derventskog srca“ koje je ove godine pripalo posthumno dr Miroslavu Duronjiću,Mirku Džebi, Azemini Grbić, Vesni Mandić i porodici Vejzović“.

Do kraja godine planirano je obilježavanje 50 godina rada osnivača IMIC-a Fadila Pelesića (23. septembar), desete večeri dugovne muzike (21. oktobra) i završno obilježavanje petnaeste godišnjice rada IMIC-a u Derventi i 25. godišnjice rada IMIC-a Bosne i Hercegovine.

Sve ove manifestacije smo organizovali i organizujemo pod motom „Godina rastanka“, svjesni da vrijeme rastanka dolazi i da će neko drugi morati preuzeti ove aktivnosti koje smo mi organizovali“, kaže Milica Pelesić.

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here