Vijesti Privreda Imovina Unisa u inostranstvu slamka spasa?

Imovina Unisa u inostranstvu slamka spasa?

0

Izvještaj privremenog stečajnog upravnika o stanju u derventskoj Fabrici cijevi naći će se ove sedmice u Okružnom privrednom sudu Doboj, a ogorčeni radnici slamku spasa vide u inostranim kompanijama koje je “Unis” kupio prije šest godina.

U jednom od prethodnih izvještaja Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH navedeno je da je početkom 2013. godine “Unis” kupio istočnoevropske kompanije za distribuciju metala od velikog njemačkog distributera “Klekner” u Češkoj, Poljskoj, Litvaniji i Rumuniji.

Privremeni stečajni upravnik u “Unisu” Lazo Đurđević ističe za “Glas Srpske” da je sagledao situaciju u tom propalom preduzeću te da će 8. maja dostaviti izvještaj Okružnom privrednom sudu Doboj.

Prikupio sam dobar dio dokumentacije, osnov za pokretanje stečaja postoji jer je fabrika u blokadi duže od godinu dana. Imovina je višestruko manja u odnosu na oblast poslovanja ukoliko ne računamo firme u inostranstvu koje je “Unis” navodno kupio s obzirom na to da do te dokumentacije nisam uspio doći – istakao je Đurđević.

Naglašava da, ukoliko budu potvrđene spekulacije da su i te firme u stečaju, nikakve koristi od njih neće biti.

Ukoliko se ispostavi da neko od tih preduzeća u inostranstvu ipak posluje dobro, to bi značilo da “Unis” ima još neku imovinu osim ove u krugu fabrike, a iz koje bi mogla biti namirena potraživanja radnika i svih ostalih kojima fabrika duguje, dodao je Đurđević.

Pojasnio je da bi sud trebalo da zakaže ročište nakon što dobije izvještaj, a poslije toga da donese odluku o eventualnom pokretanju stečaja.

Predsjednica Sindikalne organizacije u “Unisu” Radoslava Milanković kaže da je radnicima povezivanje radnog staža prioritet.

Radoslava Milanković

Mnogi su već našli posao, moramo od nečega živjeti jer “Unis” nam duguje deset plata. Sve je ovo propalo, jedina nada nam je imovina fabrike u inostranstvu, a priča se i o nekim sestrinskim firmama. Vidjećemo šta će sud odlučiti, ali se nadamo da će stečaj biti otvoren – rekla je Milankovićeva.

Većinski vlasnik “Unisa” Goran Tomić potvrdio je za “Glas Srpske” da je nekadašnji gigant kupio određene firme njemačkog “Kleknera”.

Odlaskom ruskog “Magnetogorska” uništen je veliki projekat u Republici Srpskoj. To je najveći industrijski promašaj u istoriji. Imali smo najbolju namjeru da preduzeće podignemo na noge, a sada je sve propalo. Da je počelo na vrijeme da se radi, kada je prva količina sirovine stigla u preduzeće, svi bi do sada dobili ono što im se duguje – tvrdi Tomić.

Zahtjev za pokretanje stečaja u “Unisu” dostavila je Nova banka Banjaluka, jedan od najvećih povjerilaca u toj fabrici, a Okružni privredni sud Doboj početkom aprila pokrenuo je prethodni stečajni postupak kako bi bilo utvrđeno da li postoji osnov za pokretanje stečaja.

Dugovi

Nekadašnji gigant iz Dervente grca u dugovima teškim skoro pola milijarde maraka, a plan restrukturiranja usvojen je još prije dvije godine. Prema tom planu, radnicima je trebalo da u ratama budu isplaćene 24 plate, ali do danas nisu dobili ni marku, pa je plan ostao samo mrtvo slovo na papiru.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here