Vijesti Društvo In memoriam: Nusret Dizdarević, osvjedočeni antifašista i jedan od komandanata Vojske Republike...

In memoriam: Nusret Dizdarević, osvjedočeni antifašista i jedan od komandanata Vojske Republike Srpske

1

U 68. godini života preminuo je Nusret Dizdarević, potpukovnik Vojske Republike Srpske i komandant čuvene čete “Meša Selimović”, sastavljene uglavnom od dobrovoljaca muslimana.

Nakon teške i neizliječive bolesti Nusret je preminuo 12. septembra 2018. godine, a sahranjen je dva dana kasnije na novom groblju “Zajedno”, u prisustvu rodbine, brojnih prijatelja i drugih sugrađana.

Sahrana Nusreta Dizdarevića

Zajedno sa svim antifašistima, prvo u JNA, a potom u Vojsci Republike Srpske, u četi “Meša Selimović”, tražio je put do slobode i Dervente otvorene za sve. Bio je častan oficir JNA, pa potom VRS, nakon čega je unaprijeđen u čin majora, a kasnije i potpukovnika.

Poznata je njegova izreka s ratišta, kada je u noćnim uslovima žestoko napadnuta 27. mtbr.

Nema povlačenja, ovdje se brani Derventa i Jugoslavija.

Dočekao je slobodu i učestvovao u obnovi Dervente i Dubočca. Bio je predsjednik opštinske organizacije SUBNOR-a i opštinski odbornik, kao član SNSD-a.

Samostalna muslimanska jedinica „Meša Selimović“ je bila jedinica u sastavu 1. krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, sa sjedištem u Derventi. Formirana je u avgustu 1992. u Kulini na inicijativu rezervnog kapetana prve klase JNA Ismeta Đuherića iz Broda, uz pomoć generala Boška Kelečevića i tadašnjeg pukovnika Slavka Lisice.

Činilo ju je oko 150 muslimanskih dobrovoljaca.

 Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here