Vijesti Društvo In memoriam: Preminula Dragica Đekić, dugogodišnji prosvjetni radnik

In memoriam: Preminula Dragica Đekić, dugogodišnji prosvjetni radnik

0

Nekadašnja direktorica OŠ „19. april“ Dragica Đekić preminula je danas u Doboju, a cijenjena profesorica biće sahranjena u četvrtak (30. maja) na grobilju u Ritesicu kod Doboja.

Ožalošćena porodica obavještava prijatelje i poznanike da će okupljanje biti upriličeno u 13 časova ispred crkve u Šešlijama.

Takođe, sutra (29. maj) biće upriličena komemoracija preminuloj u derventskom Centru za kulturu sapočetkom u 11 časova.

Dragica Đekić (devojački Tanasić), profesor srpskog jezika i književnosti, je rođena je 3. marta 1952. u Podnovlju.

Objavila više zbirki pjesama, a njena djela su zastupljena u više antologija dečije poezije u Srbiji, kao i u antologiji srpske poezije za decu na srpskom i ruskom jeziku.

U Derventi je pokrenula i izdavala prvi đački list u Republici Srpskoj – „Đačko pero“, organizovala festivale dečijeg stvaralaštva i humora, na kome su učestvovale brojne škole iz Republike Srpske i Srbije, kao i iz Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Organizovala je tradicionalni okrugli sto sa temom „Knjiga u životu čovjeka“, na kome su bili gosti mnogi vrhunski naučnici i umetnici.

Pesme su joj prevođene na makedonski i ruski jezik, a objavljivane u Republici Srpskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Rusiji. Dobijala je više značajnih književnih nagrada i priznanja.

Bila je član Udruženja književnika Republike Srpske.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here