Vijesti Društvo Inicirano uređenje Spomen sobe: Održan sastanak udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog i Drugog...

Inicirano uređenje Spomen sobe: Održan sastanak udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog i Drugog svjetskog rata

0

Na inicijativu Odsjeka za boračko invalidsku zaštitu, održan je sastanak predstavnika osam udruženja proisteklih iz Odbrambeno otadžbinskog i Drugog svjetskog rata.

Razgovaralo se o nekoliko tema važnih za pripadnike kategorija koje udruženja okupljaju, ali i o funkcionisanju samih udruženja.

Iako je pokazan visok stepen usaglašenosti i jedinstva, ipak su pojedine teme, kao što je javni poziv za dodjelu novčane pomoću socijalno ugroženim borcima od prve do pete kategorije, različito tumačene. Konstatovano je da je pozitivno to što se ovakav javni poziv pojavio, ali različita mišljenja su kad je riječ o uslovima koje borci treba da ispune da bi dobili ovu pomoć.

Zajednička ocjena za sredstva koja su budžetom Grada opredijeljena za funkcionisanje udruženja je da su mala i nedovoljna za realizaciju planova i zadovoljavanje potreba članstva. Međutim, sva udruženja će svoje djelovanje prilagoditi iznosu koji im bude dodijeljen.

Inicijativa da se spomenici koji su, iz različitih razloga, morali da budu uklonjeni sa parcela na kojima su izgrađeni, ocijenjena je kao iznuđena, ali jedino realna. Konstatovano je da je najvažnije da se te spomen ploče sklone i postave na mjesto odakle više neće biti premiještane.

Osim na spomenicima, uspomene na poginule borce, ali i tok Odbrambeno otadžbinskog rata u Derventi trebalo bi da čuva i Spomen soba, za koju je jedinstvena ocjena da je neophodna i da je krajnje vrijeme da bude izgrađena. Zbog toga je izražena podrška inicijativi Gradske boračke organizacije koja je predložila da sredstva za te namjene budu predviđena u gradskom budžetu.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here