Vijesti Društvo Intervju gradonačelnika Dervente Milorada Simića

Intervju gradonačelnika Dervente Milorada Simića

2

Teško da postoji na području BiH tako mali grad sa bogatom istorijom kao što je Derventa. Od željeznice koja je prvo prošla upravo ovim gradom, prvog gradskog vodovoda izgrađenog u dalekoj prošlosti, preko prve čitaonice i najstarijeg štampanog lista koji i danas izlazi samo su dio bogatog istorijskog nasljeđa. Danas Derventu, grad u kojem živi svega 30.000 stanovnika, stručnjaci vide kao pravo malo “ekonomsko čudo” s obzirom na ubrzani industrijski i privredni razvoj, piše Centralni portal

Derventa je prije 1992. godine bila značajan kulturni, obrazovni, zdravstveni i privredni centar sa oko 14.000 zaposlenih. Ubrzan razvoj prekinut je građanskim ratom, te se pretpjevši katastrofalne posljedice, uz Vukovar, svrstana među najrazrušenijie gradove na prostoru bivše Jugoslavije. Direktnim borbenim dejstvima oštećen je i uništen veći dio stambenog fonda, industrijskih pogona i veliki dio infrastrukture, započinje priču za “Centralni portal” Milorad Simić, načelnik Opštine Derventa.

Prema njegovim riječima najveće razaranje pretrpio je vodovod, uništeno je sedam bunara kao i cjelokupna tehnička oprema i cjevovodni sistem, te je snadbijevanje vodom obezbijeđeno tek 1993. godine, dok su restrikcije bile na snazi gotovo deceniju.

Iako su u Derventi živjela tri konstitutivna naroda, Simić ističe da je ponosan na visok nivo nacionalne i vjerske tolerancije, što čini osnovu dobrih međuljudskih odnosa.

Mi smo lokalna zajednica koja svakome pruža ruku dobrodošlice i u kojoj ima prostora za sve, a posebno mi iz Uprave ne dijelimo ljude ni po jednoj osnovi. Međutim, dešava se da neodgovorni pojedinci ili političari pokušavaju ponekad da pošalju drugačiju sliku, ali su uvijek u manjini, ističe Simić.

Kako navodi, u proteklom periodu uloženo je dosta truda i rada da bi Derventa od najporušenije sredine u proteklom ratu postala ono što je danas – otvoren grad sa modernom infrastrukturom i objektima, tolerantna sredina orijentisana na privredni razvoj i dobro mjesto za život.

Derventa se u kratkom periodu svrstala u red razvijenih gradova i po mnogim parametrima može poslužiti kao primjer brojnim lokalnim zajedicma, ne samo u RS nego i u BiH. Imamo stabilan budžet i redovno izmirujemo obaveze prema svim strukturama društva, stipendiramo studente na državnim fakultetima, vodimo brigu i materijalno pomažemo majke sa troje i više djece, penzionere, porodice poginulih boraca, socijalno ugrožene porodice. Svake godine izdvajamo značajna vlastita sredstva za kapitalna ulaganja, razvoj sporta, kao i sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, kaže načelnik Dervente.

Da grad Derventa ima bogatu istoriju i bitne istorijske podatke bilježe i brojne činjenice. Prva željznička pruga izgrađena je u Derventi 1878. godine i ostala je prvi željeznički centar u BiH sve do 1886. godine kada sjedište direkcije prelazi u Sarajevo.

Kao privredno i saobraćajno središte, Derventa neminovno postaje i obrazovni i kulturni centar ovog dijela, pa ne treba da iznenađuje činjenica da je jedna od najstarijih čitaonica u bivšoj BiH osnovana u Derventi 1888. godine, koja 1945. godine prerasta u biblioteku. Prema nekim izvorima, u Derventi je tada bila smještena Direkcija pošta, glavna štedionica i zalagaonica, te sjedište Udruženja pčelara BiH, objašnjava Simić.

Prema njegovim riječima, Derventa je među prvim gradovima u BiH 1896/1897. godine dobila gradski vodovod, kao i najstariji štampani list u BiH koji počeo izlaziti 1912. godine i još je uvijek živo izdavaštvo “Derventski kotarski list”.

Sve do polovine dvadesetog vijeka ovaj grad bio je jedini zdravstveni i obrazovni centar u ovom dijelu Posavine, objašnjava Simić.

Osvrnuo se i na strani kapital po kojem ovaj grad nosi epitet “top lokalne zajednice za investiranje” u koju rado dolaze strani investitori jer upravo tu nalaze pozitivno privredno okruženje. Derventa spada u vodeći privredni centar Republike Srpske gdje posluje više od 860 privrednih subjekata sa blizu 7000 zaposlenih.

Dominantna je obućarska industrija, po kojoj je Derventa i prije rata bila poznata, zatim su tu kompanije iz oblasti metaloprerade i elektronike. U Derventi posluju 33 strane firme, a imamo i najavu dolaska novih. Prema zvaničnim podacima, prošle godine, zabilježen je izvoz u iznosu od 13.000 maraka po glavi stanovnika, što je iznosilo 333 miliona KM. Derventa je u izvozu regije Doboj učestvovala sa 39 %, a sa 7,2 % u izvozu Republike Srpske, te 2,3% u izvozu Bosne i Hercegovine. Najveća i najznačajnija izvozna tržišta derventske privrede su tradicionalno Njemačka, Italija i Austrija, ističe Simić.

Pored Dervente ulaže se i u ruralne sredine, te je, kako je rekao Simić, u realizaciji projekat izgradnja “Osinjskog vodovoda” koji je od izuzetnog značaja za to područje.

Pored ovog projekta, započeli smo pripremu za rekonstrukciju Osnovne škole “Nikola Tesla”, proširenje kapacitete Javne predškolske ustanove „Trol“, te planiramo realizovati izgradnju kanalizacione mreže kroz naselje Lug kao i obezbijediti priključak Dervente na Auto-put “9. januar” i Koridor Vc. Naravno, za sve što radimo dobijamo inicijativu od naših građana i nastojimo da zadovoljimo što više njihovih potreba i želja. To će biti naš prioritet i u budućem periodu, zaključio je Simić za “Centralni portal”.

Mirjana Jokanić – Centralni portal

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here