Vijesti Kultura i obrazovanje Investicija za budućnost: Počinje projekat u okviru kojeg će se zainteresovani obučavati...

Investicija za budućnost: Počinje projekat u okviru kojeg će se zainteresovani obučavati za rad sa savremenim tehnologijama

0

Potpisivanjem ugovora između direktora JU SŠC „Mihajlo Pupin“ Gordane Asentić i Fuada Ćurčića, direktora USAID Wham projekta, danas je i zvanično počela realizacija projekta „HITECH Training Center“ u okviru kojeg bi u narednih šest mjeseci 70 kandidata trebalo besplatnu dobiti obuku u različitim inžinjerskim disciplinama.

Sa kandidatima će raditi inženjeri IT, mašinske i mehatroničke struke, a fokus će biti na mladim ljudima oba pola, rekao je profesor mehatronike u SŠC „Mihajlo Pupin“ Saša Dobrilović i koordinator ovog projekta.

Iskoristili smo priliku da sa našim partnerima iz USAID-a pokrenemo projekat koji će, pored obuke, doprinijeti opremanju Resursnog centra. Nadamo se da ćemo zajedno sa privrednicima pokrenuti veći broj projekata, ne samo ovog karaktera, nego i IPA projekata prekogranične saradnje, istakao je Dobrilović.

Ovom činu su prethoghodile dugotrajne aktivnosti, ali kada je rezultat na kraju pozitivan onda je to posebno zadovoljstvo, naglasio je gradonačelnik Milorad Simić.

Ovo je projekat koji treba nastaviti nakon pola godine. U Derventi privreda radi dobro, veliki je broj stranih investitora kojima je potrebna kvalifikovana radna snaga i svako ulaganje u nove tehnologije je investicija za budućnost. Lokalna zajednica uložila je u rekonstrukciju prostora Resursnog centra oko 50.000 maraka, podsjetio je Simić.

Direktor USAID-ovog Wham projekta Fuad Ćurčić rekao je da ovaj program djeljke od 2017. godine, te je ukupan fond iznosio 2,6 miliona dolara.

Osnovni cilj je pomoć privredi kroz obučavanje radne snage, a samim tim privlačenje nove i dodatno unaprijede postojeće investicije. Do sada smo sarađivali sa više od 230 firmi u BiH i zaposlili oko 2.000 ljudi, istakao je Ćurčić.

Razloga za zadovoljstvo imaju i privrednici.

Ovo je skupa tehnologija i zahtjeva obuku kadra, tako da ne čudi da je jako teško školama da djeci stave na raspolaganje ovakvu opremu. Zato se radujem ovom projektu koji omogućava da djeca dobiju kvalitetnu obuku, a samim tim i da Derventa ide napred, kazao je Tomas Dritenprajs (Thomas Drittenpreis), vlasnik preduzeća “Tehno CNC”, koje mjesečno proizvodi oko 15000 pojedinačnih dijelova na svojim CNC mašinama i zapošljava više od 200 radnika.

Zainteresovani kandidati u ovom centru dobiće obuku iz disciplina CAM, CAD, CNC, mehatronika, JAVA i softverskog inženjerstva. Ukupna vrijednost projekta iznosi 39 379,71 KM, od čega USAID donira oko 75% sredstava, a ostatak SŠC „Mihajlo Pupin“.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here