Vijesti Kultura i obrazovanje Investicije u srednjoškolsko obrazovanje: Ulaganje u praktičnu nastavu kao podsticaj privredi

Investicije u srednjoškolsko obrazovanje: Ulaganje u praktičnu nastavu kao podsticaj privredi

0

Na području opštine posluje više kompanija iz oblasti metalske industrije pa se nameće i potreba za kadrovima iz te oblasti. Dvije srednje škole na području opštine nastoje da maksimalno iskoriste sve kapacitete da svoje učenike pripreme i obuče za posao za koji se školuju. Opština je u prošloj godini izdvojila značajan dio sredstva za opremanje učionica i uopšte za poboljšanje uslova rada za obavljanje praktične i teoretske nastave u obje srednje škole.

U cilju poboljšanja praktične nastave za zavarivače aplicirano je za sredstva iz Evropskih fondova, koja su i odobrena. Radi se o izgradnji dijela mašinske radionice za praktičnu nastavu za zavarivače. Opština će u projektu učestvovati sa 30 hiljada maraka i sredstva će biti usmjerena na realizaciju građevinskih radova dok će sredstva iz evropskih fondova, u iznosu od takođe 30 hiljada biti upotrijebljena za opremanje radionice odnosno za nabavku savremenih aparata za zavarivanje i ostale potrebne opreme.

– Značajan projekat, koji je odobren, odnosi se na opremanje praktičnog dijela radionice mašinske struke gdje će nastavu obavljati zavarivači. To je aktuelno zanimanje za koje su zainteresovani i derventski privrednici, pošto je u zamahu metalska industrija i vodi se računa da se poboljša praktična nastava kroz saradnju škole i privrede, ističe  Branka Jović, direktor Srednje stručne i tehničke škole.

Stručna i tehnička škola je potpisala sporazum o energetskoj efikasnosti sa Ministarstvom prostornog uređenja i građevinarstva. U okviru ovog projekta radiće se kompletna rekonstrukcija školske zgrade, od zamjene krova, stolarije, termofasade, osvjetljenja i grijanja, a u realizaciju projekta će dio sredstava uložiti i opština.

Realizacijom još jednog projekta, Derventa postaje prva i jedina koja je za potrebe svojih škola te brojnih privrednika osnovala “Fondaciju za tehničko-tehnološku edukaciju i preduzetništvo”, kao resursnog centra koji bi opremom i stručno osposobljenim kadrovima mogao da odgovori na potrebe privrede za stručno osposobljenim kadrovima, kao i za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju učenika i odraslih.

Fondaciji bi trebala da ima dvije CNC mašine, dvije laboratorije, za mašinsku i elektrotehničku struku, ukupno 24 računara sa programima koji prate samu tu djelatnost, a koristiće je obje srednje škole. Za realizaciju ovog projekta opština je izdvojila 30 hiljada KM.

– Firma Digital elektronik nam je donirala i određena pomagala u nastavi za zanimanje mehatroničar i naši učenici uspješno obavljaju svoju teoretsku i praktičnu nastavu, kaže Predrag Drinić, direktor SŠC “Mihajlo Pupin” naglašavajući da se već školuju dvije generacije mehatroničara.

U SŠC “Mihajlo Pupin” je početkom 2017. godine završena realizacija projekta za koji je sredstva, u iznosu od 725 hiljada maraka, obezbijedila Evropska komanda Oružanih snaga SAD. U okviru projekta izvršena je kompletna rekonstrukcija objekta škole, od krova na kojem je urađena i mini solarna elektrana, zatim postavljena unutrašnja i spoljašnja stolarija, mokri čvorovi i podovi. Opština je u projektu učestvovala sa oko 15 hiljada maraka, a Ministarstvo prosvjete i kulture je obezbijedilo sredstva u iznosu od 50 hiljada KM za nabavku namještaja za 32 učionice.
Za potrebe obućarske struke su obezbijeđene određene mašine iz EU VET programa, u vrijednosti od oko 18 hiljada KM i opremljen je kabinet za praktičnu nastavu za kožarsku struku.Iz ovog programa je obezbijeđena i pametna tabla koja će sigurno poboljšati kvalitet nastave u kabinetu.

– 2017. godina je bila jedna od plodnijih godina kada su u pitanju mladi. Protekla godina je obilovala je brojnim infrastrukturnim projektima. Gradilo se na sve strane, završavali su se neki stari, započinjali i planirali novi poslovi. Ipak, centralno mjesto zauzimaju naša djeca, bilo da ih planiramo,da ih školujemo ili zapošljavamo. Davno smo ovdje shvatili da na mladima svijet ostaje, da su naša djeca naša budućnost i da je najvrednija investicija – investirati u djecu i njihovo obrazovanje, rekao je načelnik opštine Milorad Simić.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here