Vijesti Društvo “Istoriju ne smijemo zaboraviti”: Obilježena godišnjica prvog oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom...

“Istoriju ne smijemo zaboraviti”: Obilježena godišnjica prvog oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu

0

Na današnji dan prije 77 godina partizanske snage uspjele su po prvi put da oslobode dio Dervente u Drugom svjetskom ratu. Ustaše su prvi pokušaj oslobođenja spriječile žestokim otporom, uz podršku pristiglu iz Slavonskog Broda.

Tim povodom na spomeniku u Lugu, na kojem se nalaze imena više od stotinu palih boraca i civilnih žrtava rata, položeni su vijenci i odana počast.

Spasoje Đenić, jedan od učesnika NOB-a, sa 16 godina je regrutovan.

Moja majka i sestra su sarađivali sa partizanima, zbog čega su ih ustaše ubile, dok sam ja bio borac na liniji. Njihova imena se nalaze na ovom spomeniku, U ratu sam bio godinu i po, došlo je oslobođenje i naređenje da se mladi ljudi otpuste kući. Upravo mladima upućujem poruku da budu vrijedni i radišni, jer je to formula za uspijeh, rekao je Đenić.

Načelnik opštine Milorad Simić naglasio je da SNSD usvojio deklaraciju kojom se insistira na uređivanju spomenika i važnijih datuma NOB-a.

Mi smo tu tradiciju i prije očuvali, a potom smo obnovili spomenike, znamenja i imena te se odužili ljudima koji su u borbi protiv fašita dali svoje živote. Neka to stoji za istoriju, jer ako počnemo zaboravljati neće nas biti, poručio je Simić.

Predsjednik Opštinske organizacije SUBNOR-a Borislav Preradović podsjetio je da je u tom ratnom periodu stradalo oko 1.300 žrtava.

Važno da buduće generacije ne strahuju od ratova i da se ne stvara mržnja među ljudima, da učimo omladinu i djecu da budu napredni, da se ne dešavaju ratovi. Sa ovog šireg područja su započele opsežne borbe sa fašistima, rekao je Preradović.

Vijenac na spomen-obilježje palim borcima NOR-a položili su načelnik opštine Derventa Milorad Simić, delegacija OO SUBNOR-a, Udruženja “Josip Broz Tito” i predstavnici političkih partija. Obilježavanju su prisustvovali i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić i zamjenik načelnika opštine Derventa Siniša Jeftić.

Derventa je napokon oslobođena 19. aprila 1945. godine.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here