Vijesti Društvo Ivana Nović, učenik generacije: Gastronomija ljubav od malih nogu

Ivana Nović, učenik generacije: Gastronomija ljubav od malih nogu

0
Ivana i direktorica škole Branka Jović

Jedno od zanimljivih i ne tako čestih zvanja svakako je gastronomija, interdisciplinarna nauka koja se u najširem smislu bavi proučavanjem kulinarstva kao umjetnosti, a upravo je to životni poziv mlade Dervenćanke Ivane Nović, učenika generacije Stručne i tehničke škole.

Ni ne čudi da je to tako kada i svoje slobodno vrijeme, izvan škole i školskih obaveza, najčešće provodi u eksperimentisanju i pripremi slatkih i slanih jela, iako pored otkrivanja novih recepata, mlada kulinarska tehničarka voli prirodu, družene s prijateljima i čitanje.

Oduvijek sam nekako znala da će moje buduće zanimanje biti kulinarstvo. S majkom i bakom sam voljela kuvati i uvijek me zanimalo šta one pripremaju. Svoju prvu pogaču sam zamijesila u drugom razredu osnovne škole, a samostalno sam pripremila čorbu za ručak već u šestom razredu, prisjeća se Ivana.

U školi je nadograđivala svoje znanje i sticala nove vještine, a posebno joj je godilo jer su profesorice prakse podržavale Ivaninu kreativnost i dozvoljavale joj da “pusti mašti na volju”.

Više sam nego zadovoljna svojim izborom, a na to što je velika potražnja za ovim zanimanjem gledam kao poseban izazov. Potrebno je mnogo truda i rada da bi se došlo do nekog cilja. Kuvanje i jeste nauka i stalno se treba učiti jer se trendovi mijenjaju. Posao kuvara je zahtjevan i odgovoran, ali je, nažalost, pomalo i potcijenjeno zanimanje kod nas, tako da je sve manji broj mladih koji bi se željeli baviti, ističe mlada Dervenćanka.

Pod njenim imenom u dnevniku nalazile su se sve same petice, a kruna svog zalaganja jeste upravo titula učenika generacije.

Priznanje predstavlja nagradu za moj trud tokom četvorogodišnjeg školovanja. Formula uspjeha je kombinacija vizije i cilja, upornosti i odlučnosti i naravno – baviti se onim što te ispunjava i čini srećnim, jer samo na taj način možemo prikazati sebe u najboljem svjetlu. Srednjoškolsko obrazovanje ću najviše pamtiti po druženju i sticanju novih prijateljstava, ali naravno i po učenju i takmičenjima, profesorima, kao i po vannastavnim aktivnostima, priča Ivana.

A upravo su vannastavne aktivnosti nešto po čemu je čitava generacija postala prepoznatljiva, dok su Ivanini profesori posebno cijenili njenu aktivnost kao učenika.

Kroz vannastavne aktivnosti učestvovala sam i ispratila sva bitna obilježavanja. Moje prvo pojavljivanje jeste bilo „Veče poezije“, koje mi je ostalo u posebnom sjećanju, a učinilo je da prebrodim strah od javnog pojavljivanja. Ne bih mogla baš da odvojim koje su mi bile omiljene aktivnosti jer sam voljela da učestvujem u svemu i rado sam prihvatala, kaže ova talentovana mlada djevojka koja svoje školovanje planira da nastavi na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu i stekne zvanje menadžera gastronomije.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here