Vijesti Kultura i obrazovanje Ivanin mali hor sprema se za velike domete

Ivanin mali hor sprema se za velike domete

0

Nastavnica muzičke kulture Ivana Živanić iz Prnjavora u maloj školi ‘Todor Dokić’ u mjestu Kalenderovci kod Dervente vodi hor kroz koji, kao i kroz redovne časove djeci ovog mjesta pokušava što više približiti muzičku umjetnost. Ivana se bavi solo-pjevanjem i nastupa u opereti ‘Orfej u podzemlju’ koja je izvođena u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) u Banjaluci, i svoju ljubav prema muzici želi prenijeti i na djecu u Kalenderovcima.

Ivanin mali hor sprema se za velike domete

Sa horom radi jednom sedmično od 12:40, a dvadesetak minuta poslije s polaskom prvog autobusa za neka od okolnih mjesta iz kojih djeca dolaze hor se ‘osipa’ i vrlo brzo ostanu samo oni koji žive najbliže školi ili im autobus kreže nešto kasnije. Uz stari instrument harmonijum za koji mnogi znaju samo iz enciklopedija Ivana i mali hor pripremaju se za narednu školsku priredbu…

„Ovdje sam od početka septembra, trudim se da djeci koliko god mogu približim muzičku umjetnost. Od opreme sam u školi zatekla ovaj stari harmonijum za koji ni ne znam od kada je, ali je sigurno da je stariji od mene. S njim je malo nezgodno raditi, na struju je ali nemoguće je kontrolisati nivo glasnoće tako da često ne čujem djecu kad pjevaju, kao ni oni mene ako ih nešto ispravljam ili im pokazujem kako da otpjevaju neki dio. Ali, dobro je, djeca koja dolaze na hor žele da rade i uče, pa sve to nekako prevazilazimo“, priča nam Ivana.

Na horu ima prijavljenih 29 djece, ali broj varira zavisno od njihovih obaveza.

„Poseban problem je što vrlo brzo od početka termina neki od njih moraju ići na autobus, a žive prilično daleko tako da ih ne želim zadržavati“, kaže Ivana.

Među učenicama koje prve moraju ići su Nataša i Svjetlana koje dolaze iz mjesta Donji Detlak.

„Volim da slušam muziku i da pjevam, zato dolazim na hor. Najviše volim slušati Beyonce jer ima najbolji glas“, govori nam Svjetlana dok s drugaricom Natašom sprema stvari i trči kako bi stigla na bus za Detlak.

„Svjetlana je vrijedna, zaista voli raditi. Često kad radimo neku temu ona poslije kod kuće potraži dodatne podatke na Wikipediji i onda na narednom času to predstavi“, kaže nastavnica Ivana. Na redu je probavanje makedonske tradicionalne pjesme ‘Hajde Jano’ koja se djeci posebno sviđa, a Ivani u izvedbi pomažu Petar i Nikolina iz Kalenerovaca. Petar pridržava note a Nikolina daje takt na udaraljkama koje su, pojašnjavaju, nedavno slučajno našli u nekom skladištu u školi i koje su im dobro došle.

Kako proba odmiče, na autobus treba i Dejana iz Donje Lupljanicepa Dejan iz Drina, tu je i Milica iz mjesta Drijen koja nam kaže kako voli pjevati a od stranih pjevačica najradije posluša Jennifer Lopez… U grupi su i dječaci Igor i Boris koji nam kažu da također vole pjevanje, a pored pjevanja jedan voli takmičenja iz fizičkog dok je drugi osvojio treće mjesto na opštinskom takmičenju iz informatike.

„Hajde da još jednom probamo ovu zadnju strofu, pa trčite na autobus“, govori im Ivana, a ubrzo na probi ostaju samo djeca koja su iz Kalenderovaca i koja ne moraju ići na prevoz. Probavaju još nekoliko puta i zakazuju naredni sastanak sljedećeg utorka poslije nastave.

Nastavnica Ivana nam nakon probe, dok dječaci pomažu oko pakovanja harmonijuma, priča kako uz sve poteškoće želi muzičku umjetnost približiti što većem broju djece Kalenderovaca i okolnih mjesta među kojima se sigurno mogu naći i talenti – samo ih treba potražiti i dati im priliku.

„Djeca u udaljenijim krajevima često nemaju priliku doći u susret sa klasičnom muzikom, baletom ili operom, a vjerujem da ima onih kojima bi se to svidjelo. Donesem laptop na čas muzičkog, pustim snimke baletnih i operskih predstava i djeca se okupe i gledaju sa zanimanjem, tako da nije tačno da djecu iz manjih mjesta ne možete zainteresovati klasičnom muzikom kao što mnogi misle“, kaže nam Ivana dodajući da je sve to teže u udaljenijim mjestima, ali da ne želi odustati.

„Kako se bavim solo pjevanjem, onda im i ja nekada nešto otpjevam. Planiram pozvati prijateljicu koja svira klasičnu gitaru pa ćemo im zajedno izvesti neke od klasičnih djela“, najavljuje Ivana a dodaje da bi voljela pokrenuti i pjevačku sekciju.

Derventa je jedna od deset općina/opština u BiH uključenih u projekat „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.

Projekat ima slogan “Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti.

zasvakodijete.ba

PODIJELI