Vijesti Društvo Iza Crvenog krsta još jedna uspješna godina

Iza Crvenog krsta još jedna uspješna godina

0

Danas je održana četvrta Redovna sjednica osmog saziva Skupštine Opštinske organizacije Crvenog krsta Derventa.

Sjednica je bila izvještajnog karaktera, a članovi Skupštine su razmatrali i usvojili izvještaj o radu, kao i izvještaj o finansijskom poslovanju i izvještaj Nadzornog odbora za prošlu godinu.

Ono što je značajno spomenuti jeste činjenica da je 2019. godina bila dobra za Crveni krst i po aktivnostima i u finansijskom pogledu. Posebno naglašavam akcije davalaštva krvi i blagi je porast humanitarne pomoći za socijalno ugrožena lica. Članstvo je uglavnom ostalo isto, znači negdje oko dvije hiljade članova i oko 120 volontera. Bez volontera ova organizacija ne bi mogla da funkcioniše. Zahvaljujem se lokalnoj upravi na sredstvima koja nisu bila smanjena u odnosu na prethodnu godinu i ona iznose u vidu granta oko 34 hiljade i za akcije darivanja krvi oko devet i po hiljada. Nastavićemo trend prikupljanja pomoći do kraja godine tražićemo donatore, a vjerujem da će nam pomoći i lokalna zajednica, rekao je Radislav Kujundžić, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta i naglasio veliku angažovanost ove organizacije i volontera u pomoći socijalno ugroženim i starijim licima u vrijeme pandemije korona virusa.

U 2019. godini OO Crvenog krsta je ostvarila bolje rezultate u radu nego u 2018. godini. Podijeljeno je 611 paketa pomoći koje su obezbijedili Crveni krst Republike Srpske i javna i privatna preduzeća sa područja opštine. Na tri akcije dobrovoljnog davanja krvi prikupljeno je 371 doza krvi, odnosno oko 130 litara ove dragocjene tečnosti što je u odnosu na 2018. godinu više za 64 doze ili za oko 23 litre krvi.

Crveni krst je u 2019. godini organizovao opštinsko takmičenje u pružanju prve pomoći, o poznavanju pokreta Crvenog krsta i takmičenje iz programa upozoravanja na opasnost od mina. Dvije učenice su boravile u Ljetnoj školi i kampu Crvenog krsta Republike Srpske, a jedna učenica u školi Crvenog krsta Republike Srbije u Baošiću. Proveden je i program obuke u pružanju prve pomoći za vozače i školske ekipe, Program upozoravanja na opasnost od mina i Program pripreme i odgovora na katastrofe.

U protekloj godini finansijski plan, koji je iznosio 82.710 KM, je realizovan sa 94,02 odsto s obzirom da je ostvaren ukupan prihod od 77.764 KM, te rashod od 80.478 KM. Došlo je do smanjenja priliva vlastitih sredstava u iznosu od 5.000 KM zbog smanjenog broja kandidata koji su prošli obuku u pružanju prve pomoći za vozače, što je prisutno već treću godinu u nizu.

Crveni krst je iz dobiti iz ranijeg perioda pokrio višak rashoda nad prihodima u iznosu od 2.714 KM tako da ova organizacija nije imala neizmirenih obaveza prema radnicima i drugim pravnim i fizičkim licima.

Nadzorni odbor se pozitivno izjasnio o radu ove organizacije u protekloj godini, kao i ostvrenom saradnjom sa lokalnom upravom te privatnim preduzećima i ustanovama na području opštine.

Skupština je razrješila i imenovala člana Skupštine i Opštinskog odbora Crvenog krsta Derventa iz Centra za socijalni rad Derventa.

derventa.ba

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here