Vijesti Društvo Iza Crvenog krsta još jedna uspješna godina

Iza Crvenog krsta još jedna uspješna godina

0

Danas je održana četvrta Redovna sjednica osmog saziva Skupštine Opštinske organizacije Crvenog krsta Derventa.

Sjednica je bila izvještajnog karaktera, a članovi Skupštine su razmatrali i usvojili izvještaj o radu, kao i izvještaj o finansijskom poslovanju i izvještaj Nadzornog odbora za prošlu godinu.

Ono što je značajno spomenuti jeste činjenica da je 2019. godina bila dobra za Crveni krst i po aktivnostima i u finansijskom pogledu. Posebno naglašavam akcije davalaštva krvi i blagi je porast humanitarne pomoći za socijalno ugrožena lica. Članstvo je uglavnom ostalo isto, znači negdje oko dvije hiljade članova i oko 120 volontera. Bez volontera ova organizacija ne bi mogla da funkcioniše. Zahvaljujem se lokalnoj upravi na sredstvima koja nisu bila smanjena u odnosu na prethodnu godinu i ona iznose u vidu granta oko 34 hiljade i za akcije darivanja krvi oko devet i po hiljada. Nastavićemo trend prikupljanja pomoći do kraja godine tražićemo donatore, a vjerujem da će nam pomoći i lokalna zajednica, rekao je Radislav Kujundžić, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta i naglasio veliku angažovanost ove organizacije i volontera u pomoći socijalno ugroženim i starijim licima u vrijeme pandemije korona virusa.

U 2019. godini OO Crvenog krsta je ostvarila bolje rezultate u radu nego u 2018. godini. Podijeljeno je 611 paketa pomoći koje su obezbijedili Crveni krst Republike Srpske i javna i privatna preduzeća sa područja opštine. Na tri akcije dobrovoljnog davanja krvi prikupljeno je 371 doza krvi, odnosno oko 130 litara ove dragocjene tečnosti što je u odnosu na 2018. godinu više za 64 doze ili za oko 23 litre krvi.

Crveni krst je u 2019. godini organizovao opštinsko takmičenje u pružanju prve pomoći, o poznavanju pokreta Crvenog krsta i takmičenje iz programa upozoravanja na opasnost od mina. Dvije učenice su boravile u Ljetnoj školi i kampu Crvenog krsta Republike Srpske, a jedna učenica u školi Crvenog krsta Republike Srbije u Baošiću. Proveden je i program obuke u pružanju prve pomoći za vozače i školske ekipe, Program upozoravanja na opasnost od mina i Program pripreme i odgovora na katastrofe.

U protekloj godini finansijski plan, koji je iznosio 82.710 KM, je realizovan sa 94,02 odsto s obzirom da je ostvaren ukupan prihod od 77.764 KM, te rashod od 80.478 KM. Došlo je do smanjenja priliva vlastitih sredstava u iznosu od 5.000 KM zbog smanjenog broja kandidata koji su prošli obuku u pružanju prve pomoći za vozače, što je prisutno već treću godinu u nizu.

Crveni krst je iz dobiti iz ranijeg perioda pokrio višak rashoda nad prihodima u iznosu od 2.714 KM tako da ova organizacija nije imala neizmirenih obaveza prema radnicima i drugim pravnim i fizičkim licima.

Nadzorni odbor se pozitivno izjasnio o radu ove organizacije u protekloj godini, kao i ostvrenom saradnjom sa lokalnom upravom te privatnim preduzećima i ustanovama na području opštine.

Skupština je razrješila i imenovala člana Skupštine i Opštinskog odbora Crvenog krsta Derventa iz Centra za socijalni rad Derventa.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here