Politika Izbori 2016 Izbori 2016 zvanično: Glasovi iz inostranstva uticali na raspodjelu mandata i unutarstranačke...

Izbori 2016 zvanično: Glasovi iz inostranstva uticali na raspodjelu mandata i unutarstranačke poretke

0

Poznati su i zvanični rezultati Lokalnih izbora 2016. godine

Načelnik opštine
Kada su u pitanju izbori za načelnika opštine Derventa, i nakon prebrojavanja glasova iz inostranstva nije došlo do većih izmijena. Četvrti mandat u nizu Derventu će predvovditi Milorad Simić, koji je trimjumfovao sa oko 4.300 glasova u svoju korist.

1

Skupština opštine
Cenzus je prešlo 9 partija. SNS je nakon brojanja glasova iz inostranstva završio ispod, dok je izborni prag bio nedostižan i za SDP BiH. Primjenom Sent-Ležeoovog modela raspodjele mandata SNSD je pripalo 9, SDS 6, PDP 3, US 2, HNS BiH 2, NDP 2, DNS 2, SP 2 i HDZ BiH 1 mandat.

2

SNSD-u devet mandata
Zahvaljujući izbornom rezultatu od gotovo 5.000 glasova, SNSD je osvojio 9 mandata. U zavisnosti od pomjeranja (odricanja mandata zbog preuzimanja nekih od opštinskih funkcija), postoji mogućnost da do mandata odbornika dođu i kandidati “ispod crte”, tačnije oni plasirani iza devet kandidata koji su osvojili najviše glasova. Za sada, budući odbornici su Denis Pijetlović, Siniša Jeftić, Radovan Pazurević, Mirjana Plisnić, Igor Nović, Borivoje Golubović, Grozdan Ružičić, Darko Bećarević i Slaviša Đuraš.

3

SDS-u šest mandata
Glasovi iz inostranstva uveliko su izmijenili unutarstranački poredak najveće opozicione stranke. Prema rezultatima, SDS će u Skupštini predvoditi Pero Đurić, koji je osvojio najviše ličnih glasova na ovim izborima, Željko Nagradić, Milorad Novaković, Dijana Jeftić, Božidar Savović i Vlado Kovačević.

4

 

PDP-u tri odbornika
Odličan rezultat napravio je derventski PDP, koji je uspio konsolidovati redove nakon burnog perioda i gubitka statusa parlamentarne stranke. Prema dosadašnjim rezultatima, odbornici PDP-a biće Mirko Petrić, Sanja Dimitrić i Milan Đukić. Priliku za ulazak u skupštinske klupe čeka i privrednik Drago Nagradić.

5

Ujedinjenoj Srpskoj dva mandata
Najbolji rezultat nove stranke u cijeloj RS ostvaren je upravo u Derventi, a u Skupštinu će Dragan Vukadinović i Miodrag Tešendić.
6

Hrvatski narodni savez BiH
Hrvati će ponovo imati svoje predstavnike u lokalnom parlamentu, iako jednog manje od dosadašnja četiri. HNS BiH predstavljaće Jozo Barišić i Marinko Nikolaš.

7

NDP-u, DNS-u i SP-u dva odbornička mjesta, HDZ BiH jedno
U skupštinske klupe će i Predrag Lazarević i Zoran Milojević (NDP), Drago Simić i Branka Slijepčević (DNS), Slaven Gojković i Mirko Zemunović (SP), te Marjan Kljajić (HDZ BiH).

 Aleksandar Popadić/Boris Nikolić

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here