Vijesti Društvo Izigravanje zakona na štetu radnika?

Izigravanje zakona na štetu radnika?

1

Da izigravanjem zakona pojedini poslodavci u lošiji položaj stavljaju dio svojih radnika najočitije je u situacijama kada onima koji imaju neprekidan radni odnos duži od 2 godine izbjegavaju omogućiti stalno zaposlenje predviđeno zakonom. Naime, nerijetko se registruju “kćerke firme” na koje se radnici nakon dvije godine “prebacuju”.

Prema svemu sudeći, jedan od takvih slučajeva jeste onaj Slobodanke Todorić, koja je, prema saopštenju koje je njen muž uputio javnosti i svim relevantnim političkim subjektima, nakon 2 godine rada u “Amici” zaposlena u povezanom preduzeću “Relaxshoes Bosnia” za koje on tvrdi da ima iste vlasnike i da posluje na istoj adresi.

Takvo postupanje imalo za cilj da se spriječi zaključivanje sa ugovora o radu na neodređeno vrijeme, te izbjegavanje obaveza poslodavca prema radniku, tvrdi Todorić. Sve se dodatno zakomplikovalo kada se Slobodanka teško razboljela.

Početkom februara ove godine mojoj supruzi je dijagnostikovan tumor, tako da je od početka aprila do sredine maja ove godine imala tri operativna zahvata, pri kojima joj je odstranjen lijevi bubreg. Liječenje je potom nastavljeno na Kliničkom centru u Beogradu, gdje je boravila u dva navrata, a početkom septembra je bila podvrgnuta operativnom zahvatu koji je trajao 9 časova. Liječenje je izazvalo velike finansijske izdatke, i dovelo našu porodicu u tešku materijalnu situaciju, kaže Todorić u saopštenju.

Posljednjeg dana septembra, ujedno i posljednjeg dana drugog ugovora o radu na određeno, Slobodanki je iz preduzeća saopšteno da joj nije produžen ugovor o radu, zbog čega je Todorićima ionako teška situacija učinjena težom.

Todorić ističe da nisu u prilici da povedu postupak pred sudom, ali da na ovaj način želi da skrene pažnju javnosti na ovakva i slična dešavanja.

Iz preduzeća “Amika” stigao je kratki osvrt na čitavu situaciju.

Imenovana radnica je bila zaposlena u firmi “Relaxshoe Bosna”, u kojoj je radila od avgusta 2018. godine do prošlog mjeseca, kada je istekao njen poslednji ugovor na određeno vreme i samim tim otkaza nije bilo. Zahvaljujemo Vam se na interesovanju i ovim putem Vas obaveštavamo da ćete naš stav, kao i stav firme “Relaxshoe Bosna” po pitanju ovog slučaja dobiti krajem ove radne sedmice, saopšteno je iz “Amike” na upit portala Derventa Cafe.

U 2018. godini pomenute firme prijavile su više od 2 miliona maraka dobiti.

U slučaj su se uključili i predstavnici Sindikata uprave Republike Srpske.

Download (DOC, 7KB)

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here