Vijesti Društvo Jana ruši predrasude – FOTO

Jana ruši predrasude – FOTO

0

Povodom Svjetskog dana posvećenom osobama sa Daunovim sindromom danas je mališanima vrtića „Trol“ prikazan filmić o njihovoj prijateljici Jani, koja sa njima pohađa predškolsku nastavu već ti godine.

Jana je funkcionalno dijete sa Daunovim sindromom i prava zvijezda derventke predškolske ustanove, ističe direktorica vrtića Gordana Simić.

Jana je uključena u sve aktivnosti koje se u vrtiću provode u mjeri u kojoj ona to može. Nesmetano funkcioniše u grupi uz pomoć asistenta i njenih drugara, koji su se navikli na Janu, što nam je izuzetno važno. Sa nama ide na javne nastupe u kojima je blistala i mislim da će se lako uključiti u školu, u koju kreće ove godine, kaže Simićeva.

Inače, u ovoj predškolskoj ustanovi inkluzijom djece sa posebnim potrebama se bave unazad godinu dana i iako je sve još uvijek u povoju, Simićeva ocjenjuje da su do sada ostvarili dobre rezultate koji će sa sticanjem iskustva biti i bolji.

Trenutno imamo grupu od 13 djece sa posebnim potrebama i nijedan zahtjev do sada nismo odbili. Formirali smo stručnu službu sa pedagogicom, dva defektologa, saradnikom, a nadamo se daće nam se uskoro pridružiti i psiholog i logopeda. Kada smo prihvatili inkluziju onda smo htjeli da se bavimo time na pravi način, po predviđenom pravilniku. To nije jednostavno jer svakom posebno moramo prilagoditi sadržaje i aktivnosti. Svako od 13 djece ima svog asistenta i po tome smo jedinstveni, kaže Simićeva.

Prilikom upisa svoje mišljenje o o samom djetetu daje poseban opservacioni tim koji se brine o tome da nijedna smetnja ne prđe neprimjećeno.

Želimo da se roditelji otvore prema nama i da prijave probelme ako postoje. Ako se dijete uključi u ranu intervenciju na vrijeme to može biti jako važno jer mnoge stvari možemo popraviti do polakska u školu. Godina pred polazak u školu je krajni rok u kome se nešto može postići kroz adekvatan tretman, rekla je Simićeva ovom prilikom.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here