Vijesti Kultura i obrazovanje Japanka Miho zavoljela Derventu i Zmijanjski vez

Japanka Miho zavoljela Derventu i Zmijanjski vez

0

Miho Đekić je mlada Japanka koja je u BiH, tačnije u Derventu, došla zbog ljubavi. Ostala je, između ostalog, zbog opuštenog načina života. A u Japanu, iz kojeg potiče, promoviše ornamentalni vez. Zahvaljujući njoj, Japanci nose bedževe i šnale sa Zmijanjskim vezom, piše N1.

Čisto bijelo platno, plavi konac i igla. Ovakav ornament Zmijanjskog veza izrađuje Japanka sa adresom u Deventi.

Meni se jako sviđa ta jednostavnost i dostojanstvenost. Inače ne volim nešto šareno i meni se dopada to što je jednobojni Zmijanjski vez. Kada sam ga videla prvi put? Ima pet godina i odmah sam se zaljubila, kaže Miho.

Miho je izradu Zmijanjskog veza naučila u Udruženju žena “Duga”, koje važi za čuvara tradicionalnih ručnih radova. Sa željom da ove motive poreklom sa Zmijanja predstavi u svojoj matičnoj zemlji, u Japanu je organizovala već pet izložbi.

Oni su zainteresovani, šta je to odakle dolazi? Kako je to lepo. Ja sam im objasnila da je to vez sa UNESCO liste i da je sa dugom tradicijom, priča ova Japanka.

Japanci su uglavnom kupovali magnete, bedževe i šnale sa motivima Zmijanjskog veza, priča Miho. U udruženju žena “Duga” kažu da kod njih, uglavnom mlađe žene, traže haljine, tunike, košulje ili peškire.

Mladi su divni, prate modu, prate umjetnost i kombinuju moderno sa tradicionalnim. Dokaz je i to da je samo prošle godine i početkom ove bilo 300 devojaka u raznim kursevima pletenja, veza i tkanja, kaže Galina Marijanović, predsednica Udruženja Duga.

Sve atraktivniji postaje i zlatovez. Miho, koja je porijeklom iz samurajske porodice, priča nam da je ovde ne oduševljava samo tradicija već i način života.

U Japanu sve trke, frke. Ovde je sve opušteno, družim se sa komšijama, svaki dan pijemo kafu, to je u Japanu retko, tamo nema vremena za kafu. A, ovde sjedimo pola sata pijemo kafu, razmenimo informacije, malo tračamo i tako, kaže Miho.

Osnovni razlog zbog koga živi ovde je ljubav. U Beogradu je upoznala sadašnjeg muža, udala se i preselila u njegov rodni grad Derventu.

N1

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here