Vijesti Magazin Jasmina Radanović: Učiteljski poziv kao sudbina – VIDEO

Jasmina Radanović: Učiteljski poziv kao sudbina – VIDEO

0

Gošća prošlosedmične emisije “Ženski kutak” koja se emituje na Elta TV bila je Dervenćanka Jasmina Radanović, profesorica razredne nastave, pjesnikinja, polaznica škole glume, humanitarka…

Jasmina ima još mnogo životnih uloga, a u svakoj je podjednako uspješna, opisala ju je urednik emisije Vesna Račić.

Kroz emisiju smo pričali o učiteljskom pozivu, kreativnosti koju ispoljava u radu sa djecom, književnosti i knjigama koje je pisala i za djecu i za odrasle, kao i o tehnikama ručno rađenih predmeta koje Jasmina uči uz svoju desetogodišnju kćerkicu Emu, rekla je autorka emisije u njenom uvodu.

Kada sam bila jako mala željela sam da budem glumica, a čak se i ta želja danas polako ostvaruje, poručila je Jasmina.

– Već u osnovnoj školi sam prepoznavala nastavnike koje rade sa ljubavlju, pa vjerujem da je tako i nastala moja strast prema pozivu kojim se danas bavim i koji me veoma ispunjava. Po završetku srednje škole u Derventi je bilo haotično, a kako sam bila odličan učenik, zaista sam željela nastaviti školovanje, ali kako sam ostala sama sa majkom, ta želja je ostala tada neispunjena, prijsetila se Jasmina.

Ipak, otvaranjem derventskog odjeljenja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, nakon devet godina po završetku srednje škole, stvorili su se preduslovi da Jasmina ipak upiše željeni fakultet.

Kada pogledam sa ove vremenske distance mislim da je to stvarno bila sudbina. Pristupila sam ozbiljno fakultetu, postala sam i majka i uspjela sam da se zaposlim u OŠ “Nikola Tesla”, prvo u područnoj školi u Bosanskim Lužanima odakle nosim samo najljepše uspomene, a potom i u centralnoj školi gdje sam i danas zaposlena, kaže Jasmina.

U mom 4-4 razredu imamo tri para blizanaca, dva rođaka, a poseban je i po tome što mnogi dolaze iz višečlanih porodica, kaže Jasmina.

Ponosna sam na učenike jer vole da rade i moram ih pohvaliti, kao i njihove roditelje. Jedan od dječaka boluje od cistične fibroze i njega posebno pazimo. Nekada smo organizovali i humanitarne akcije za prikupljanje sredstava za kupovinu posebnog prsluka koji mu pomaže kod inhalacija. Njegovi roditelji su čak sačekali godinu dana sa upisom da bih mu ja bila učiteljica, priča Jasmina.

Roditelji malog Eldara se bore da dođu do lijeka Trikafta i nadam se da će nadležno ministarstvo obezbijediti potrebni medikament kojim bi smanjio korištenje drugih tableta i čime bi se direktno uticao na uzrok bolesti.

Učenici često govore da bi željeli da budu doktori da bi pomogli Eldaru, a on da bi bio naučnik da pronađe lijek za sebe i druge, rekla je Jasmina.

Jasmina je napisala četiri knjige i to zbirku poezije “Djetinstvo u sjenci topole”.

Djelo je nastalo nakon oluje koja je isčupala topolu pod kojom sam se igrala kao dijete, pa sam nastojala djeci da pokažem da su najvažnije stvari porodica i prijatelji, zapravo male stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, otkrila je Jasmina.

Uslijedila je potom knjiga o omladinskim radnim akcijama “Ponos brigada”, nastala u koautorstvu sa prijateljem Franjom Milošem, sa kojim se nakon duge potrage uspjela povezati preko društvenih mreža, dok su prošle godine objavljene zbirka pjesama “Dječija ljubav i mašta” i autobiografska “Crtice iz života”.

Želja joj je da objavi i zbirku priča i likovnih radova njenih učenika.

Uspjela je da ispuni još jedan san, a to je da se oproba u svojoj velikoj strasti – glumi.

To zadovoljstvo drugi polaznici škole glume i ja dugujemo direktorici Biblioteke Mirjani Plisnić koja je imala sluha za želju nas deset članova grupe odraslih. Ispunjavaju nas druženja i pripremanje predstava i do sada smo nastupili jedanaest puta, uglavnom u regiji. Gluma nam je svojevrsna terapija a obuhvata i suze i smijeh i ono što ne bi nikada bili. Rado odlazim na probe koje traju i po tri sata, naglašava Jasmina.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here