Vijesti Društvo “Javnost treba da zna sve činjenice”: Apoteka “CentarPharm” otkriva zašto su poskupile...

“Javnost treba da zna sve činjenice”: Apoteka “CentarPharm” otkriva zašto su poskupile maske

2

Pandemija novog virusa korona poremetila je dio tržišta medicinskom opremom, a naši sugrađani su to prije svega osjetili na cijenama higijenskih maski i sredstava za dezinfekciju.

Javnost se vrlo brzo obrušila na apotekare, pa smo pokušali dobiti odgovor od derventske apoteke “CentarPharm” zašto je došlo do poskupljenja higijenskih maski.

Prije svega treba znati da su se u prodaji prije epidemije nalazile različite maske, od običnih platnenih do maski sa respiratorom, koje su vrlo brzo rasprodane zbog ogromne potražnje.

U zavisnosti od vrste, u našoj apoteci njihove prodajne cijene su se kretale od 0.10 do 0.60 KM. Danas više nije moguće nabaviti jeftinije, kineske maske, koje su do sada bile dominantne na tržištu, tako da sada nabavljamo one skuplje, od evropskih proizvođača, kažu u ovoj apoteci.

To je prvi, ali ne i jedini razlog.

Zbog pogoršavanja situacije oko epidemije i povećane potražnje od pacijenata i firmi sa kojima sarađujemo bili smo primorani da nadjemo bilo kakve maske na tražistu i jedine koje smo uspijeli da nabavimo bile su skuplje maske. Uz konsultaciju sa pacijentima i firmama odlucili smo da ih naručimo jer je bila situacija “daj šta daš”. U tom trenutku nije ni bilo moguće nabaviti ni šivene maske, koje su sada u prodaji i koštaju oko 1,90 KM, kažu u “CentarPharmu”.

Najveću pažnju javnosti upravo su izazvale maske koje se prodaju po cijeni od 4,2 KM. Iz ove apoteke na uvid pružaju ulazne fakture u kojima se jasno vidi da je nabavna cijena tih maski oko 3,6 KM, što znači da je marža (zarada) apoteke unutar zakonom određenih 20% od nabavne cijene.

Ovim želimo da približimo našim građanima i pacijentima cijelokupno stanje na tržištu lijekova. U našem sistemu imamo zakonom odredjene marže na određene kategorije artikala. Tako je na lijekove najveća dopuštena marža 20, dok na dječiju hranu ona iznosi 8 odsto. Javnost treba da zna i da i je veliki broj inspekcija kontrolisao našu apoteku i da nije ustanovljena niti jedna greška u našem radu i sistemu zbog čega molimo pojedince da ne šire neprovjerene informacije i neistine, ističu u ovoj apoteci.

Treba istaći da je odlukom Vlade Republike Srpske uveden moratorijum na cijene određenih artikala široke potrošnje, poput prehrambenih i higijenskih artikala u trgovinama robom, koji važi do kraja mjeseca.

Derventa Cafe

2 KOMENTARI

  1. Kako bi bilo da te maske prodaju po nabavnoj cijeni u znak solidarnosti prema građanima koji su evidentno stalne mušterije njihovih proizvoda.Opste poznata činjenica da vise ljudi obidje apoteke nego pekare u današnje vrijeme.Ili da bar starijim osobama doniraju besplatno.Izvinjavam se ako je to sve vec praksa.Onda sam neupućen.Ali ako nije…mozda je vreme da se pokaze humanost,ako nista bar prema onima kojima je najneophodnije.Penzionerima i ugroženim licima.Toliko od mene.

  2. Radi se o tome da nas Kinezi zezaju i to dobro. Skoro 70% zaštitnih maski svih tipova se radi u Kini ostalih 30% su firme iz Evrope ili SAD. Ali postoji caka i za ovih 30% jer oni svoj repromaterijal nabavljaju iz Kine odnosno Azije.

    Treba znati jednu stvar koja je čudna materijal za isradu maski koji se pretezno koristi je zapravo netkani tekstil koji je danas sapravo poznatiji kao sintetika, tj plastika.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here