Vijesti Društvo Jedan vrtić tijesan za sve mališane

Jedan vrtić tijesan za sve mališane

0

DERVENTA – Mnogi roditelji u Derventi žele da upišu svoje dijete u vrtić, ali to ne mogu da učine jer u jedinom derventskom dječijem obdaništu “Trol” više nema mjesta. Prema riječima direktorke ovog obdaništa Ljubinke Duronjić u proteklom periodu povećan je interes roditelja za smještaj djece, a sada je 30 mališana na listi čekanja.

Jedan vrtic tijesan za sve malisane


Sva djelatnost obdaništa se odvija u jednom objektu koji je sagrađen 1997. godine.

– Obdanište nema fiskulturnu salu pa se rekreacija djece obavlja zimi u učionicama, a ljeti na igralištu. Prošle godine je obnovljena fasada zgrade i ograda oko obdaništa, a uređena je i unutrašnjost vrtića. Sredstva za ove radove obezbijedila je opština Derventa – navodi se u izvještaju o radu direktora ove ustanove.

U obdaništu je zaposleno 19 radnika u stalnom radnim odnosu, dok je u neposredni rad sa djecom uključeno 11 radnika.

– Nakon donesenog Zakona za predškolsko vaspitanje i obrazovanje koji nalaže da se u predškolske ustanove uvede inkluzija djece sa posebnim potrebama u redovan obrazovni proces, pokazala se potreba za zapošljavanjem novih radnika. To se prvenstveno odnosi na visoko stručni kadar – pedagoge, psihologe, logopede – ističe se u izvještaju.

U proteklom periodu u obdaništu je bilo smješteno 130 djece, raspoređenih prema starosnoj dobi u šest grupa prema. Osim redovnih realizovane su i proširene djelatnosti: škola engleskog jezika i produženi boravak.

– Škola engleskog jezika je organizovana u poslijepodnevnim časovima nakon završetka rada obdaništa dva puta sedmično u novoopremljenoj učionici produženog boravka. Školu su pohađala djeca starosne dobi od pet i šest godina raspoređena u dvije grupe – navodi se u izvještaju.

Odbornici

Rukovodstvo obdaništa je sa nedostatkom kapaciteta upoznalo Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti i načelnika Skupštine opštine Derventa, a na posljednjoj sjednici upoznati su i odbornici Skupštine. Započela je intenzivna aktivnost u tom smjeru i očekuje se razumijevanje i efikasnost u radu osnivača kako bi se pospješio trend razvoja opštine i doprinijelo programu zaustavljanja bijele kuge u Republici Srpskoj.

Izvor: Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here