Vijesti Kultura i obrazovanje Jelena Glišić, učiteljica iz Dervente: Pisati za djecu nije jednostavno

Jelena Glišić, učiteljica iz Dervente: Pisati za djecu nije jednostavno

0

Po zanimanju učiteljica, Jelena Glišić (27) iz Dervente uspjela je da spoji posao i hobi. Još od osnovne škole bavi se pisanjem poezije za djecu, a njeni radovi su objavljeni i u antologiji koja okuplja književnike iz 20 zemalja.

jelena glisic1

Pisati za djecu nije jednostavno, jer kako kaže to nije preslikavanje osjećanja na list papira. Potrebno je da pjesma dopre do duše i svijesti malih čitalaca.

„Događa se da pojedini pjesmu za djecu prokomentarišu na način: ‘To je lako, to bih mogao i ja!’ Međutim, uglavnom se to ‘lako’ pretvori u odustajanje, što potvrđuje tezu da su suština i veličina u jednostavnosti“, govori Jelena.

Na početku stvaralaštva uzori su joj bili Zmaj, Ršumović i Radović. Međutim, vremenom je uspjela da se oslobodi uticaja drugih pjesnika i da izgradi sopstveni stil. U posljednje vrijeme piše i za odrasle, iako joj je pisanje za djecu draže.

Jelena često odlazi na druženja u škole i vrtiće, te je srećna svaki put kada joj se ukaže prilika za nova drugarstva. Zahvaljujući djeci oslobodila se treme koja je bila prisutna pri prvim susretima.

„Djeca su iskrena i spontana, ako im se pjesma ne dopadne jasno će to pokazati žamorom i nezainteresovanošću, a isto će tako pokazati iskreno oduševljenje ako im se dopada. Važno je ponuditi im kvalitet, jer ga osjećaju i prepoznaju. Kod odraslih zna biti i drugačije, aplauz možete dobiti i ako im se ne sviđa ili vas možda nisu ni slušali“, ističe ona.

„Moja prva dječija knjiga“ naziv je njene prve zbirke pjesama, objavljene 2012. godine. Četiri godine nakon toga, rukopis i recenzije za drugu knjigu su spremni, te se nada da će do kraja godine dobiti i svoj štampani oblik.

Dvije i po godine je stalna saradnica, lektorka i korektorka u časopisu „Suština poetike“. Iako ima mnogo obaveza, zahvaljujući dobroj organizaciji i podršci okoline uspijeva sve uskladiti.

Prošle godine njene pjesme su objavljene u „Antologiji savremenog stvaralaštva za decu srpskih pisaca u rasejanju“, autora Aleksandra Čotrića i Ljubiše Simića. Među 110 zastupljenih pisaca iz 20 zemalja, bila je 109. po redu, odnosno skoro najmlađa.

„Bila sam veoma srećna i ponosna. Prvo, jer je antologija izbor koji se zasniva na čvršćim estetskim mjerilima i vrijednostima, a drugo, bio je to prvi put da su mi pjesme objavljene u istoj“, rekla je Jelena.

U februaru ove godine Vlasta Cenić priredio je „Cvetnik učitelja pesnika za decu i mlade“, u koji je uvrstio i nekoliko Jeleninih pjesama. Antologija „Cvetnik“ obuhvata 193 učitelja koji se bave pisanjem,  koji su rođeni i stvarali u 20. vijeku, dok su neki aktivni i danas.

Nedavno su njene pjesme za odrasle objavljene u časopisima „Bdenje“ iz Svrljiga, „Sizif“ iz Kraljeva“ i „Sretanja“ iz Niša.

Kada je u pitanju inspiracija, Jelena je nikada ne pronalazi na istom mjestu.

„Nekada je to stih, nekad sjećanje, sunčev zrak koji probijajući se kroz roletnu pada na pod sobe, dobovanje kiše po kišobranu ili igra lista na vjetru, osmijeh, igra, nestašluk… Zavisi od trenutka, jer poezija je trenutak“, naglašava Jelena.

  eTrafika.net – Snježana Aničić

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here