Vijesti Kultura i obrazovanje Još jedna nesvakidašnja promocija: Predstavljena knjiga “U njedrima zavičaj” Nedeljke Đukić Borojević...

Još jedna nesvakidašnja promocija: Predstavljena knjiga “U njedrima zavičaj” Nedeljke Đukić Borojević – FOTO

0

U predivnom ambijentu pored rječice Voče u Barama – Velika Sočanica – promovisana je knjiga Nedeljke Nede Đukić Borojević “U njedrima zavičaj”.

Promociji je prisustvovao veliki broj pjesnika, članova Vihora, pjesnika iz Prnjavora i Banjaluke, prijatelji, rodbina i mnogobrojni ljubitelji lijepe pisane riječi. Čitav kolorit su uljepšali guslar, zdravičar i izvorna grupa sa šargijom i violinom ”Štrbački zvuci”.

Prije početka promocije, sekcija Udruženja žena iz Osinje, sa Zdravkom Popović na čelu, izvele su divan performans o narodnom običaju donošenja ručka u polje žeteocima i kosicima. Odjekivala je iz usta radosnih žena u narodnoj nošnji pjesma, kao nekad i baš kako je Neda zapisala i zapamtila: ”Evo naše Nane nosi nama vode i hrane”. Mladi muškarci su na obranici nosili vodu, a stopanice u zavžljaju hranu.

Zatim su omladinci iz Velike Sočanice došli i donijeli u sepetiću jagode sa imanja Marijanovića. Sve se stopilo u zaboravljene narodne običaje uz zvuke violine i šargije, pa je zaigralo i kolo narodno – izvorno, uz pjesmu ”Mene Nana udavala nebi, lolo moja da ne volim tebi”.

O sadržaju knjige su govorili recenzenti Savko Pećić i Boro Nagradić, kao i lektorica knjige Dragana Milinčić.

Nedeljka ne bira književnu formu u izražavanju svojih emocija prema svom rodnom zavičaju. Piše onako kako joj srce kuca i kazuje, onako autentično sa izvora odakle potiče. Upotrebljavajući zaboravljene riječi – arhaizme i tako duboko ulazi u srž etnografije svog kraja, stavlja ga na prvo mjesto i na taj način ostavlja dugoročan trag vremena i prostora, koji je naprosto bio zaboravljen, rekao je Savko Pećić – recezent.

Nije ni čudo da su Nedine knjige razgrabljene, jer su svi htjeli da je posjeduju i čitaju, a recezent Boro Nagradić, nije krio svoje zadovoljstvo što mu je ukazana čast da piše kritiku o ovom djelu.

Nedeljka nas svojim pisanjem vraća u djetinjstvo, tako ja vidim sebe na proplanku sa knjigom u ruci, pored volova i krava, gdje čujem fijuk kose i osjećam miris trava na otkosima, tako ona osjeća i šalje talase svog zavičaja, i ubojitom snagom svoga pera pretvora u pjesničko umijeće i daruje svima nama, kaže Nagradić.

Nedeljka, kao pisac bila je presrećna što je njena osma knjiga ugledala svjetlo dana i nesebično se zahvalila svima koji su joj pomagali i podržavali, a najviše svojoj porodici kod kojih je našla razumijevanje da se otisne u vode stvaralaštva i književnosti.

Najavila je nove knjige, kojima će sigurno obradovati mnogobrojne čitaoce.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here