Vijesti Kultura i obrazovanje Još jedna nesvakidašnja promocija: Predstavljena knjiga “U njedrima zavičaj” Nedeljke Đukić Borojević...

Još jedna nesvakidašnja promocija: Predstavljena knjiga “U njedrima zavičaj” Nedeljke Đukić Borojević – FOTO

0

U predivnom ambijentu pored rječice Voče u Barama – Velika Sočanica – promovisana je knjiga Nedeljke Nede Đukić Borojević “U njedrima zavičaj”.

Promociji je prisustvovao veliki broj pjesnika, članova Vihora, pjesnika iz Prnjavora i Banjaluke, prijatelji, rodbina i mnogobrojni ljubitelji lijepe pisane riječi. Čitav kolorit su uljepšali guslar, zdravičar i izvorna grupa sa šargijom i violinom ”Štrbački zvuci”.

Prije početka promocije, sekcija Udruženja žena iz Osinje, sa Zdravkom Popović na čelu, izvele su divan performans o narodnom običaju donošenja ručka u polje žeteocima i kosicima. Odjekivala je iz usta radosnih žena u narodnoj nošnji pjesma, kao nekad i baš kako je Neda zapisala i zapamtila: ”Evo naše Nane nosi nama vode i hrane”. Mladi muškarci su na obranici nosili vodu, a stopanice u zavžljaju hranu.

Zatim su omladinci iz Velike Sočanice došli i donijeli u sepetiću jagode sa imanja Marijanovića. Sve se stopilo u zaboravljene narodne običaje uz zvuke violine i šargije, pa je zaigralo i kolo narodno – izvorno, uz pjesmu ”Mene Nana udavala nebi, lolo moja da ne volim tebi”.

O sadržaju knjige su govorili recenzenti Savko Pećić i Boro Nagradić, kao i lektorica knjige Dragana Milinčić.

Nedeljka ne bira književnu formu u izražavanju svojih emocija prema svom rodnom zavičaju. Piše onako kako joj srce kuca i kazuje, onako autentično sa izvora odakle potiče. Upotrebljavajući zaboravljene riječi – arhaizme i tako duboko ulazi u srž etnografije svog kraja, stavlja ga na prvo mjesto i na taj način ostavlja dugoročan trag vremena i prostora, koji je naprosto bio zaboravljen, rekao je Savko Pećić – recezent.

Nije ni čudo da su Nedine knjige razgrabljene, jer su svi htjeli da je posjeduju i čitaju, a recezent Boro Nagradić, nije krio svoje zadovoljstvo što mu je ukazana čast da piše kritiku o ovom djelu.

Nedeljka nas svojim pisanjem vraća u djetinjstvo, tako ja vidim sebe na proplanku sa knjigom u ruci, pored volova i krava, gdje čujem fijuk kose i osjećam miris trava na otkosima, tako ona osjeća i šalje talase svog zavičaja, i ubojitom snagom svoga pera pretvora u pjesničko umijeće i daruje svima nama, kaže Nagradić.

Nedeljka, kao pisac bila je presrećna što je njena osma knjiga ugledala svjetlo dana i nesebično se zahvalila svima koji su joj pomagali i podržavali, a najviše svojoj porodici kod kojih je našla razumijevanje da se otisne u vode stvaralaštva i književnosti.

Najavila je nove knjige, kojima će sigurno obradovati mnogobrojne čitaoce.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here