Vijesti Politika Josipović posjetio Derventu i Brod

Josipović posjetio Derventu i Brod

0

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović boravio je danas u Derventi i Brodu. Nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u Derventi, premijer Dodik je rekao da je ovaj susret od velike važnosti za Srpsku i dodavanje nove brzine dobroj saradnji Republike Srpske i Republike Hrvatske, koja će biti nastavljena i dalje.

Josipovic posjetio Derventu i Brod

– Ovakvim susretima se na najbolji način rješavaju pitanja međusobne saradnje i budućnosti naših naroda koji žive na ovim prostorima. Za očuvanje regionalne stabilnosti i budućnosti u svakom smislu potrebna je ovakva vrsta komunikacije i saradnje. Vlada RS će nastaviti da komunicira sa Hrvatskom i današnji sastanak je prvi u nizu sastanaka koji treba da se dese u budućnosti. Mi želimo da pitanja u BiH rješavamo dogovorom predstavnika građana, bez intervencionizma sa strane, jer je to jedini način da se BiH gradi kao stabilna- rekao je Dodik.

On je istakao da je sa delegacijom Hrvatske razgovarano i o pitanjima privredne saradnje Hrvatske i RS, razvoju političkih odnosa i potrebi jačanja povjerenje među ljudima, kao i načinima rješavanja povratka izbjeglih,o potrebi čišćenja rijeke Save, izgradnji hidroelektrane Plat i drugim pitanjima. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su riječi koje je danas čuo od premijera Republike Srpske Milorada Dodika “put koji otvara povratak Hrvata u RS i svih onih koji se još nisu vratili u svoje domove”.

– Moram reći da sam veoma zadovoljan onim što sam čuo od premijera Dodika, a to su riječi pomirenja i riječi koje podstiču povratak i saradnju- rekao je Josipović novinarima u Derventi, nakon sastanka delegacija Hrvatske i Vlade RS, koju je predvodio premijer Dodik.

Delegacija Hrvatske koju uz Josipovića čine potpredsjednik Vlade Hrvatske Đurđa Adlešić i predsjednik Nacionalnog odbora Hrvatskog sabora za pregovore Hrvatske sa EU Vesna Pusić, te poslanici različitih političkih stranaka u Hrvatskom saboru prethodno se sastala u Derventi sa predstavnicima političkih stranaka Hrvata u BiH.Predsjednik Hrvatske izjavio je da današnji sastanak predstavnika hrvatskih stranaka u BiH i delegacije Hrvatske znači jedinstvo i doprinos boljem povratku Hrvata u BiH.

– Sa predstavnicima političkih stranka sa hrvatskim predznakom danas smo razgovarali o svim problemima u BiH, sa akcentom na povratak Hrvata, što je i glavni cilj moje posjete RS i Posavini. Povratak je vrlo kompleksan problem koji neće riješiti jedan sastanak. Zato treba otvoriti novu stranicu koja će pomoći da se ovi problemi riješe- smatra Josipović.

Na pitanje novinara da li će se izviniti Srbima za zločine koji su nad njima počinili Hrvati u BiH, Josipović je rekao da nije pitanje izvinjenja. “Mi dolazimo u BiH da se zajedno sa našim domaćinima, znači Hrvatima, Srbima i Bošnjacima poklonimo žrtvama”.

B.T-N.S

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here