Vijesti Društvo “Jugoslaviju su Srbi stvarali, a ostali iskorištavali”: Predstavljen projekat “Dušu mi nisu...

“Jugoslaviju su Srbi stvarali, a ostali iskorištavali”: Predstavljen projekat “Dušu mi nisu ubili”

0

Projekat “Dušu mi nisu ubili”, sastavljen od istoimenog dokumentarnog filma Radio-televizije Republike Srpske i knjiga “Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku”, autora Draga Mastilovića, te “Dušu mi nisu ubili” Mire Lolić Močević, predstavljen je sinoć u derventskom Centru za kulturu.

Knjiga “Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku” je istoriografska monografija, dok djelo “Dušu mi nisu ubili” čine svjedočanstva ljudi koji govore u dokumentarcu.

Projekat traži odgovor na pitanje “šta je to što se srpskom narodu u BiH dešavalo u 20 vijeku”, odnosno kako se moglo desiti da narod koji je prema zvaničnom popisu sa kraja 19. vijeka, po dolasku Austrougarske bio većinski u BiH i gruntovno bio vlasnik većine zemlje, u 20. vijeku ima manjak od 15 procenata, rekla je Močevićeva, dodajući da Srbi nisu iskoristili istorijsku priliku nakon pobjede u Prvom svjetskom ratu da formiraju državu srpskog naroda.

Ona je dodala da kultura pamćenja u srpskom narodu nije zadovoljavajuća, kao i da se u obrazovnom sistemu nedovoljno zna o zločinima NDH.

Direktor Centra za kulturu Jelenko Živković rekao je da je promocija organizovana povodom pomena na žrtve Čardaka.

Organizatori promocije bili su opština Derventa, Udruženje “Srpsko-ruski most”, Centar za kulturu i opštinsko Udruženje ratnih zarobljenika.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here