Vijesti Privreda “K-uni plus”, investitor za primjer: Društveno odgovorno i uspješno preduzeće – FOTO

“K-uni plus”, investitor za primjer: Društveno odgovorno i uspješno preduzeće – FOTO

0

Preduzeća koje redovno isplaćuju doprinose i plate, inače iznad uobičajenih za naše uslove u privredi, zapošljavaju veliki broj radnika i konstantno šire svoju proizvodnju, a pri tome su i društveno odgovorna, pravo su bogatstvo i pokretači svake lokalne zajednice. Jedno takvo posluje od 2001. godine upravo u Derventi, opštini koja ih je privukla ne samo jeftinom radnom snagom, nego i geografskim položajem, kao i prijeratnom privrednom infrastrukturom.

Prema riječima direktorice „K-uni plus“ Albine Begić, austrijsko preduzeće, koje osim u matičnoj zemlji i BiH, svoje poslovnice ima u Njemačkoj i Litvaniji, redovno se nalazi na listama urednih platiša poreza i doprinosa Privredne komore.

Direktorica Albina Begić

Naša osnovna djelatnost je pravljenje PVC profila za lajsne koje se koriste pri postavljanju fasada za renomirane evropske građevinske brendove, s tim da smo sve proizvedeno donedavno izvozili na evropsko tržište. Od ove godine proširili smo djelatnost i na prodaju, tako da iz našeg centra u Bihaću pokrivamo potrebe za ovim proizvodom u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, kaže Begićeva.

Jedna od najznačajnijih odlika u radu ovog preduzeća je njegova društvena odgovornost, odnosno humanitarno djelovanje i podrška pojedincima i organizacijama.

– Pomažemo sportske kolektive, poput Odbojkaškog kluba invalida, mlađih kategorija „Tekstilca“ ili „Borca“ iz Lužana, u kojima su angažovani i neki od naših radnika. Podržali smo i udruženje „Sunce“, a nastojimo pomoći i socijalno ugrožene porodice, bilo kroz praznične paketiće ili prehrambene potrepštine. Pozivamo i druge da se povedu našim primjerom, kaže Begićeva, dodajući da nastoje uvijek da afirmišu one kategorije koje su društveno marginalizovane.

„K-uni plus“ danas posluje na oko 7.000 kvadrata nekadašnjeg giganta „Ukrine“, svake godine bilježi rast proizvodnje veći od 10 odsto, a istovremeno se ulaže u nove tehnologije.

Ove godine su to bile dvije mašine u vrijednosti od po 80.000 evra, čime smo omogućili pravljenje kompleksnijih proizvoda, koje do sada nismo imali u ponudi. Imamo 22 mašine i plan nam je svake godine da zamijenimo bar po dvije sve dok ne dobijemo potpuno nov pogon, otkriva zamjenik direktora Siniša Simikić.

Spremni da učestvuju u edukaciji radnika
Konstantan rast proizvodnje prati i stalno povećanje broja radnika, pa je tako trenutno stalno zaposleno više od 150 radnika, dok je tokom ljetne sezone ta brojka dostizala čak 180 uposlenika, što je rekord preduzeća.

Ipak, upravo je pronalazak kvalifikovanih radnika najveći problem u poslovanju.

Zamjenik direktora Siniša Simikić

– Iako su nam plate redovne i veće od većine drugih privrednih subjekata, problem nam zadaje pronalazak obučenih radnika, sa kojim bi posao dalje širili. Uvodimo i neke nove tehnologije sa kojima se radnici nisu susretali, pa nam veliki problem pričinjava njihova obuka u trajanju od oko pola godine, u šta je uključen i odlazak u Austriju. Spremni smo i potpuno opremljeni za održavanje plaćene prakse učenicima, pa ovim putem pozivamo sve nadležne institucije da uvedu nove smjerove u obrazovni sistem i stvore privredi potrebnu radnu snagu, ističe Simikić.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here