Vijesti Društvo Kako i zašto postati policajac? – VIDEO

Kako i zašto postati policajac? – VIDEO

1

O ponovnom osnivanju Srednje policijske škole u emisiji RTRS “Generacija Z” govorio je Dervenćanin Aleksandar Đekić i učenici Srednje škole unutrašnjih poslova Banja Luka.

Aleksandar Đekić, inspektor u Upravi za policijsko obrazovanje, ujedno i predavač predmeta policijska ovlašćenja sa policijskom taktikom u Srednjoj školi unutrašnjih poslova, pojasnio je da iva ustanova čini dio organizacijone strukture Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i pripada Upravi za policijsko obrazovanje sa sjedištem u Banjoj Luci u Zalužanima u kompleksu Centra za obuku Mupa Republike Srpske.

Srednja škola unutrašnjih poslova bila je prva i jedina institucija za školovanje policijskih kadrova, a njen nastanak i razvoj je vezan za nastanak i razvoj Policije Republike Srpske.

Srednja škola unutrašnjih poslova osnovana je 1992. godini sa sjedištem u Banjoj Luci, a djelatnost Srednje škola unutrašnjih poslova je školovanje i osposobljavanje kadrova za potrebe ministarstva, podsjetio je Đekić.

Učenici Srednje škole unutrašnjih poslova pohađali su četverogodišnje školovanje, a po završetku školovanja sticali zvanje policajac, tehničar za poslove bezbijednosti. Nakon završene Srednje škole, a i danas, većim dijelom učenici te škole su pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova, a nešto manjim dijelom drugih bezbijednostnih agencija i privatnog sektora, pojasnio je Đekić.

Srednja škola unutrašnjih poslova funkcionisala je u periodu od 1992. godine do 2001. godine, a školu je završilo ukupno 1139 učenika.

U procesu akreditacije Policije Republike Srpske došlo je do reforme policijskog obrazovanja i 1999. godine osnovana je Policijska akademija na kojoj je vršena obuka kadeta za obavljanje policijskih poslova, a 2001. godine, promocijom osme klase Srednje škole unutrašnjih poslova, škola je prestala sa radom.

Prethodne 2023. godine započete su aktivnosti analize i procene opravdanosti ponovnog osnivanja Srednje škole unutrašnjih poslova i na osnovu toga Vlada Republike Srpske je 30. marta 2023. godine donijela odluku o ponovnom osnivanju Srednje škole unutrašnjih poslova.

Ponovnim osnivanjem Srednje škole unutrašnjih poslova nastavljena je tradicija srednjoškolskog policijskog obrazovanja te je u prethodnoj 2023. godini, odnosno u školskoj 2023. i 2024. godini, upisana deveta klasa Srednje škole unutrašnjih poslova. Srednja škole unutrašnjih poslova koja danas broji 183 učenika trećeg razreda, od toga 53 učenice, sumirao je Đekić.

Cilj ponovnog osnivanja Srednje škole unutrašnjih poslova jeste obezbeđenje kadrova za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova kao i stalan priliv kadrova u redove Ministarstva.

Kao što je javnosti poznato, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske prethodnih godina suočava se sa problematikom nedostatka većeg broja policijskih službenika, a koji odlazi iz službe nakon što ostvari uslove za ostvarivanje starosne penzije, istakao je mladi predavač.

Preko sajta MUP-a i Instagram stranice “Budi Policajac” mladići i djevojke mogu saznati šta je sve potrebno da bi se upisali u školu, kažu mladi kadeti.

Prvo što je potrebno da uradimo jeste da predam određenu dokumentaciju o ovu školu. Nakon toga idemo na ljekarskoo. To je pregled koji se sastoji od psihotesta i same provjere zdravstvene sposobnosti, priča Marko iz Istočnog Sarajeva.

Nakon toga takođe, preko stranice MUP-a ili Instagram stranice “Budi Policajac” budući kadeti saznaju kada treba da se jave u Centar za obuku gdje ih čeka provjera fizičke sposobnosti.

Poslije provjere fizičkih sposobnosti odlazimo u nastavnu zgradu gdje polažemo test opšteg znanja i imamo intervju sa inspektorima i određenim rukovodnim radnicima. Nakon toga čekamo rang-listu i informaciju da li smo primljeni ili nismo i sam proces ne traje duže od mjesec dana. Provjera fizičke sposobnosti nije toliko zahtjevna, sastoji se od trčanja, vise u zgibu, trbušnjaka i skoka u dalj, pojašnjava Marko.

Zanimljiva je priča kako je ovaj mladić zapravo postao pitomac.

Poznavajući mene, moj otac mi je poslao konkurs i ja sam odlučio, uz podršku porodice, da konkurišem za upis u treći razred srednje škole unutrašnjih poslova. Moj otac je znao da je to jedna velika moja želja, zato što je to za mene jedan častan, human i pošten posao, a imao sam određene kvalitete kao što su, na primjer, karakter i veliki ponos prema svojoj državi i prema građanima Republike Srpske, naglašava mladi kadet.

Sam taj dolazak u internat je bio čudan i konfuzan.

Ušao sam u sobu gdje se pored mene nalaze još tri momka koje prvi put u životu vidim. Pored naše sobe na jednom spratu u internatu ima još 14 soba u kojima se nalazi po četiri momka i tu niko nikog nije poznavao. Dan nam počinje ujutru u pola šest, kada ustajemo oblačimo opremu, zatežemo krevet i odlazimo na jutarnju fiskulturu. Nakon fiskulture se vraćamo, oblačimo uniformu, odlazimo na doručak. Posle doručka imamo jutarnju higijenu, smotru, zatim odlazimo na nastavu. Ta fiskultura u početku to nam je svima bila noćna mora, ali nakon nekog vremena na to smo se navikli. Iako i sada se dešava nekada, kada ustanemo, kada zazvoni alarm ujutru da padne mrak na oči, ali nema veze, priča kroz osmijeh, pa nastavlja:

Taj život internatski je malo drugačiji od onog na koji smo navikli, jer u tom životu nema ujutru mame i tate da za tobom pospremi krevet, da ti slože odijelo, da ti pospremi stvari, da to sve obavljaš sam. U početku je to sve bilo malo naravno čudno, ali naravno tu su i s nama kolege koji posle određenog vremena postanu kao porodica.

U internatima su određena stroga pravila koja svi moraju poštovati, do najsitnijih detalja, od obraćanja starešini do slaganja stvari u orman.

Pored nastavnih aktivnosti, učenici imaju svoje dužnosti, a to je dežurstvo.

Što se tiče nastavnih aktivnosti u našoj školi, naša škola broji mnogo sekcija, neke od njih su borilačka, sekcija maloljetnici i policija, dramska sekcija, bokserska sekcija, planinarska sekcija, rad sa službenim konjima i psima, tako da svaki učenik u našoj školi može da pronađe nešto čime želi da se zanima, ističe inspektor Đekić.

Postoje predrasude da djevojke i nisu toliko da je to i da njihova stvar.

To je, kažu, muški posao, ali nam je drago što Ministarstvo unutrašnjih poslova podržava djevojke i što imamo sve veći broj djevojaka, to dokazuje i deveta klasa, naša klasa, gde imamo 53 djevojke u klasi od 183 učenika. Nadamo se još većem broju djevojaka u sledećoj klasi, ističe Dervenćanin.

RTRS/Derventa Cafe

 

1 komentar

  1. Pošteni ljudi dobiju diplomu od mafije da mogu nekažnjeno da pljačkaju.Tako se pravi lopovska država.Svesrpski sabor organizovali su oni koj su priznali genocid u Srebrenici i koji je u UN branio srpske interese u Nato paktovim rukavicama.Na pljuvanje po Srbima nije odgovarao žuti Nato peder.I Mile Ronhil i Nato peder su čipovani od Nato pakta,agenti koje nije briga za Srbe.Nisam ćorav pa da nisam vidio na TV da su se u Srebrenici predali ratnici krvavih ruku do zuba naoružani i koje bi svako kaznio za masovne zločine nad Srbima.Kad će Nato agenti koji predstavljaju Srbe početi na međunarodnim institucijama da govore istinu,nama ne trebaju više da govore o Srebrenici i dr.jer mi to znamo ali te Nato kurve drugačije govore na UN,Briselu i dr jer su čipovane kurve Nato pakta.Nato peder Vučić se hvali uspjehom na glasanju u UN kao da je on stvorio realnu geopolitički situaciju u svijetu koja je protiv Nato pakta.Takvi su Nato agenti.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here