Vijesti Privreda Kako je pandemija korona virusa uticala na privredu Dervente – II dio

Kako je pandemija korona virusa uticala na privredu Dervente – II dio

0

U istraživanju koje provodi Udruženje šena Derventa o radu privrednih subjekata u doba pandemije u lokalnoj zajednici aktivno se uključila i kompanija “Fructa Trade”, jedno od vodećih preduzeća u sektoru prehrambene proizvodnje i prodaje u BiH.

Preduzeće zapošljava 1.283 radnika od čega su 70 odsto žene. Na naše pitanje da li je privredni subjekat radio u punom kapacitetu, odgovorili su da nisu radili u dijelu ugostiteljstva, kao i da se, zbog smanjene potrebe, i u dijelu proizvodnje radilo smanjenim kapacitetom. Slično je bilo i u sektoru prodaje, u KORT marketima.

Iako smatraju da je bilo potrebe za otkazima, nisu pribjegli toj mjeri, a nijedan zaposleni radnik nije ostao bez posla. 161 radnik zaposlen u ugostiteljstvu nije radio, ali im je isplaćen dio plate koji je zakonom propisan. Takođe, 158 radnika iz raznih sektora, koji su bili “na čekanju” zbog smanjenja obima posla, imali su primanja u skladu sa situacijom.

Kompanija je jedna od rijetkih privrednih subjekata koja je u ovom periodu zaposlila osam radnika na novootvorenoj benzinskoj pumpi.

Na samom početku izbijanja pandemije firma je organizovala svoj Krizni štab sa stručnim ljudima koji su radili na suzbijanju širenja virusa i planu dezinfekcije tako da se za vrijeme vanrednog stanja posao organizovao prvenstveno vodeći računa o zdravlju zaposlenih.

>> Prvi dio teksta pronađite OVDJE!

U sektoru maloprodaje, prodaje i proizvodnje rad je organizovan u smjenama bez kontakata jedne sa drugom, a generalna dezinfekcija svih radnih prostora se vršila na početku i na kraju svake smjene. U toku radnog vremena dezinfekcija se vršila po svim propisima i uputstvima Republičkog i Opštinskog štaba za vanredne situacije tako da je firma do sada potrošila oko 40.000 KM za kupovinu dezinfekcionih i zaštitnih sredstva, a sve u cilju očuvanja zdravlja i zaštite, kako zaposlenih tako i kupaca.

Ponosni smo na činjenicu da nismo imali nijednog zaraženog radnika, poruka je odgovornih iz kompanije.

O procjeni gubitaka u narednom periodu i mjerama koje će preduzeti da ih prevaziđu

Naglasili su da su do sada imali značajne gubitke zbog zabrane rada ugostiteljstva, smanjenom prometu u marketima zbog ograničenog radnog vremena, ograničene kupovine, ograničenog broja kupaca kao i kupovine niskomaržiranih artikala. Takođe, rad pečenjara u okviru marketa je bio zabranjen, postojali su veliki troškovi za sredstva za dezinfekciju, a probleme su imali i u isplati plata i doprinosa radnicima koji nisu radili određeni period.

Što se tiče procjene gubitaka u narednom periodu ne može se sa sigurnošću reći bilo šta jer ne znamo razvoj situacije kod poslovnih partnera koji kupuju našu robu, kupovne moći stanovništva, kao i promjene u navikama kupaca. Sve što možemo preduzeti jeste naša odluka da cijenom i kvalitetom budemo konkurentni na tržištu kako bismo zadržali svoje kupce, pridobili nove i podstakli ih na veću kupovinu, ali i zadržali zaposlene, poruka je iz kompanije “Fructa Trade”.

Kako su se u vrijeme pandemije korona virusom snalazili samostalni privrednici, provjerile smo u SUR “Caribic”, koja zapošljava sedam radnika i bavi se uslugama restorana, kafića i uslugama smještaja. U vrijeme proglašenja vanrednog stanja obustavili su djelatnosti restorana i smještaja i jedino su obavljali uslugu dostave hrane. Radili su skraćeno radno vrijeme od 8 do 18 časova i poštovali sve mjere koje su propisali Republički i Opštinski štab za vanredne situacije.

Plate i doprinosi za mart i april su redovno isplaćeni, a za plate konobarima su tražili pomoć države i na taj način su im isplaćene minimalne plate i doprinosi, iako nisu radili u ovom periodu. U razgovoru sa vlasnicima firme doznali smo da im je odobren kreditni moratorijum do završetka vanrednog stanja, što je dobro, ali nije dovoljno za poslovanje koje je neizvjesno i tek bi sada trebalo uvesti olakšice i sredstva za uspješno poslovanje, barem do kraja ove godine.

U ovoj firmi ne nedostaje optimizma.

Ne gubimo nadu, borićemo se kao što smo navikli i nastojaćemo da održimo dosadašnji nivo kvaliteta usluge i zadržimo broj zaposlenih, kažu u “Caribic-u”.

Epidemija korona virusom je na razne načine uticala na normalan život građana. Negativne posljedice tek će u narednom periodu da se konkretnije osjete. U periodu vanrednog stanja u našoj opštini pronalazili su se načini da se prevaziđe teška situacija u privredi, tako da nije bilo neopravdanih otkaza. Nadamo se da će tako biti i ubuduće.

Udruženje žena Derventa – zakupljen prostor

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here