Vijesti Magazin Kako poboljšati kvalitet vazduha u prostoriji uz pomoć klima uređaja

Kako poboljšati kvalitet vazduha u prostoriji uz pomoć klima uređaja

0

Veliki dio vremena u toku dana provodimo u zatvorenom prostoru, prvo na poslu a zatim i kod kuće. Zato je od velike važnosti da pored udobnosti i komfora obezbijedimo i kvalitetan vazduh u tim prostorijama. Nažalost, nije uvijek tako.

Često smo izloženi zagađenom vazduhu koji negativno utiče na naše disajne puteve, izaziva alergije, kašalj ili iritaciju očiju. Ali je sigurno da redovnim održavanjem prostorija i uz pomoć novih tehnologija možemo mnogo učiniti kako bi dobili zdraviji i čistiji vazduh.

Jedna od tehnologija odnosno aparat koji nam u tome može pomoći je klima uređaj. Oni su dizajnirani tako da osim rashlađivanja prostorija mogu biti izuzetno korisni i kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta vazduha, ali i povećanje energetske efikasnosti u našem domu i u kancelariji.

Pomoću klime možete, osim temperature, regulisati i brojne druge karakteristike vazduha. Evo nekoliko savjeta kako da uz pomoć klima uređaja poboljšate vazduh u zatvorenom prostoru.

Podesite uređaj da hladi prostoriju do optimalne temperature

Najveći i osnovni razlog zašto upotrebljavamo klima uređaje je hlađenje prostorije u vrelim ljetnjim mjesecima. Optimalna temperatura na kojoj se čovjek i njegovo tijelo najbolje osjećaju varira, ali se stručnjaci slažu da je to negdje između 180C i 230C. Važno je napomenuti da u vrelim ljetnjim danima temperatura u rashlađenoj prostoriji ne bi trebalo da bude niža od 50C do 60C u odnosu na spoljašnju. Zato se preporučuje da kada su velike vrućine držite temperaturu u stanu na 27 ili 280C.

Svi znamo da klima uređaji mogu i da zagrijevaju prostoriju. Pritom, osnovni modeli mogu da rade kada je najniža spoljna temperatura do nekih -50C. Međutim, tehnika je napredovala, pa se danas na tržištu mogu kupiti uređaji koji perfektno rade i na znatno nižim temperaturama. Tako na primjer, inverter klima uređaji odgovarajućeg kapaciteta mogu zagrijati prostoriju ili čitav stan od 50m2, 60m2 i više kvadrata u hladnim zimskim mjesecima, čak i kada spoljašnje temperature idu i do -200C.

Osim hlađenja tokom ljeta i grijanja u zimskom periodu, klima uređaji imaju i funkciju ventilacije. Oni mogu poboljšati kvalitet vazduha u prostoriji tako što će ga često mijenjati. Iz zatvorene prostorije izbacaće onaj koji je ustajao i koji ima neprijatan miris, a ubaciti svjež i prečišćen vazduh unutra.

Kada nemamo klima uređaj, jedino rješenje je otvaranje vrata i prozora. To je odlična opcija kada su temperature umjerene, pa su nam često balkonska vrata i prozori otvoreni tokom cijelog dana a ljeti i tokom noći. Međutim, kada je hladno ili suviše toplo napolju, otvaranje prozora nije dobra opcija i tada su klima uređaji daleko bolje rješenje.

Koristite različite filtere na klima uređajima

Klima uređaji su opremljeni različitim filterima koji mogu efikasno ukloniti čestice prašine, polena, bakterija i drugih zagađivača iz vazduha. Pravilna upotreba i redovno održavanje koje podrazumijeva i zamjenu filtera, ključni su za kvalitet vazduha u prostoriji. Ovi filteri mogu biti posebno korisni za osobe koje pate od alergija i astme, jer smanjuju količinu alergena u vazduhu.

U najvećem broju klima uređaja nalaze se osnovni ili predfilteri. Namijenjeni su hvatanju krupnijih čestica prašine. To je onaj filter koji sami možete skinuti i oprati pod mlazom vode. Zatim, postoje i filteri sa aktivnim ugljem. Oni apsorbuju neprijatan miris i slični su filterima koji se nalaze u aspiratoru.

Najznačajniji kada su u pitanju alergeni su HEPA filteri (High Efficiency Particulate Air). To su visokokvalitetni filteri koji uklanjaju sitne ili mikročestice iz vazduha, uključujući prašinu, grinje, spore buđi i naravno polen ambrozije i drugih jako alergenih bilajka . HEPA filteri mogu zadržati čestice veličine 0,3 mikrometara i imaju stopu efikasnosti od čak 99,97%. Tako da, kada kupujete nov klima uređaj raspitajte se koje filtere ima i kakva je mogućnost nadogradnje kada su oni u pitanju. Upotrebljavajte filtere prema svojim potrebama.

Regulišite nivo vlažnosti vazduha uz pomoć klima uređaja

Vlažnost vazduha takođe ima jako veliki značaj i uticaj na zdravlje čovjeka. Previše suh vazduh može dovesti do iritacije očiju i kašlja, ali i iritacije kože i problema sa disanjem. Sa druge strane, prevelika vlažnost može stvoriti idealne uslove za pojavu buđi i gljivica, koje su takođe alergeni i mogu jako loše uticati na zdravlje. Zato je od velike važnosti da regulišemo nivo vlažnosti vazduha u prostoru u kome živimo i radimo.

Klima uređaji mogu kontorlisati tu vlažnosti i održavati je na optimalnom nivou između 40% i 55%. Uz pomoć klime možete ukloniti višak vlažnosti jer kada vazduh prolazi kroz uređaj vlaga se kondenzuje, sakuplja i izbacuje kroz odvodno crijevo u odgovarajuću posudu. Napredniji modeli imaju ugrađene senzore koji mogu da prate nivo vlažnosti iz vazduha u prostoriji. Na osnovu očitavanja senzora, uređaj će se upaliti i automatski regulisati stepen vlažnosti. Ovo je posebno važno u područjima gdje je nivo vlažnosti vazduha visok, jer osim što isti čini “lakšim”, smanjuje  imogućnost stvaranja gljivica i pojave buđi.

Pratite kvalitet vazduha

Neki od kvalitetnijih modela klima uređaja imaju više senzora koji očitavaju kvalitet vazduha i pomoću kojih se mogu pratiti njegovi parametri. Iako je ovo uglavnom rezervisano za veće sisteme, nije nemoguće u vašem domu ili kancelariji ugraditi poseban uređaj koji očitava AQI (Air Quality Index) odnosno indeks kvaliteta vazduha ili svaki od njegovih parametara ponaosob. Pomoću njega možete pratiti nivo vlažnosti, prašine, polena ili nivo čestica PM2.5. Na displeju će se u realnom vremenu prikazivati informacije a vi ručnim ili automatskim uključivanjem klime možete kontrolisati ove parametre.

Takođe, ovu tehnologiju možete povezati sa pametnim telefonom, tabletom ili drugim pametnim uređajima i pratiti i kontrolisati kvalitet vazduha na daljinu. Treba napomenuti da funkcionalnost praćenja kvaliteta vazduha varira u zavisnosti od modela i proizvođača. Zato prije kupovine pogledajte specifikaciju i mogućnosti aparata u vezi sa ovom korisnom funkcijom.

Klime jesu odlično rješene kada želite da sebe i djecu zaštite od vrućine ili kada u zimskim hladnim danima želite da zagirijete prostoriju, ali kako smo vidjeli, one donose i brojne druge benefite. Kada birate rashladni uređaj za vaš dom ili kancelariju ne zaboravite da uzmete u obzir kvadraturu prostorije koju ćete rashlađivati odnosno grijati, ali i funkcije i filtere koje željeni model ima. Takođe, ne zaboravite da je pravilna upotreba bitna baš kao i održavanje, kako bi uređaj dugo i ispravno radio, a kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj se nalazite bio na zadovoljavajućem nivou.

Autor: Srbijanka Stanković, glavna i odgovorna urednica magazin “Topličanka”

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here