Vijesti Društvo Kalenderovački sir uskoro će postati brend derventskog kraja – VIDEO

Kalenderovački sir uskoro će postati brend derventskog kraja – VIDEO

0

Kalenderovački sir kocka uskoro će postati brend derventskog kraja. U postupku brendiranja ovog masnog sira učestvovaće devet seoskih domaćinstava.

Za brendiranje sira zainteresovana je i domaćica Nada Udovičić iz Donjeg Detlaka. Pravljenje čuvene Kalenderovačke kocke dovela je do savršenstva. Kada se krave muzu, kaže, dnevno može da napravi od 3 do 7 sireva. Svaki ima 3,5 odsto masnoće, u obliku je kocke, težine do 1.200 grama. Sve rasproda, čak i 15 dana unaprijed.

Voljela bih da se to desi , da se dobije taj brend, možda to nekad u budućem vremenu nekom zatreba, činjenica je da je sve manje mladog svijeta na selu, ali bilo bi dobro da se to napravi pa u slučaju da nekom zatreba naravno da bi bilo dobro”, rekla je Nada Udovičić, iz Donjih Detlaka.

Svježe kravlje mlijeko dovede se do tačke ključanja, dodaje se sirće i so i dobijeni sir stavlja se u lipove drvene kalupe. Pritisne se kamenom da se iscijedi i za sat, dva, sir je gotov.

U postupku brendiranja koji traje oko dvije godine, tehnolozi će imati zadatak da usklade procedure za izradu proizvoda koji bi imao identična fizička i hemijska svojstva. Tako proizveden sir trebalo bi da uvijek bude istog kvaliteta i da ima svojstva koja ukazuju na njegovo geografsko porijeklo.

“Taj sir bi vjerovatno imao i veću cijenu s tim što bi se mogao naći i na tržištu u lancima marketa, tako da bi i sami proizvođači lakše došli do plasmana svojih proizvoda”, naveo je Mladen Pećić iz Turističke organizacije Derventa.

U čemu je tajna, teško je dokučiti, ali sir iz Kalenderovaca nadaleko je poznat. Nedeljko Udovičić pamti zlatni period kada je sir iz ovog kraja stizao na stotine kilometara udaljene trpeze.

“Proizvodili smo, vozilo se u Zenicu, Sarajevo, majka moja išla, u ona doba za Sarajevo se išlo, Banjaluka da ne pričam, Slavonski Brod”, istakao je Nedeljko Udovičić iz Doljih Detlaka.

Proizvodnja Kalenderovačkog sira započela je, u okviru Poljoprivredne zadruge “Kalenderovci”, početkom pedesetih i trajala je do početka osamdesetih godina prošlog vijeka. Postupak izrade vremenom se širio i na seoska domaćinstva u okolnim selima, ali je zadržan stari naziv Kalenderovački sir.

RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here