Vijesti Društvo Kalenderovci i dalje njeguju svoju pirizijadu

Kalenderovci i dalje njeguju svoju pirizijadu

1

Pobjednici tradicionalne “pirizijade” koju kod Žutog mosta iz godine u godinu zaigraju ljubitelji ove narodne igre u Kalenderovcima i okolini je ekipa u sastavu Boro Marić, Nedo Stević i Milorad Milijaš.

Lejić Slobodan, Subić Branislav, Petković Milenko, Mladen Todoric, Nedeljko Nikolić, Gibanica Mladen, Nović Spasoje, Zdravko Dujaković, Grozdan Ružičić, Maric Boro, Stević Nedo i Milijaš Milorad, podijeljeni u tri ekipe, ove godine su odlučili da sačuvaju uspomenu na ovu tradicionalnu igru, nakon koje je održano i neizostavno zajedničko druženje učesnika.

Piriz i pala se igraju na ravnom terenu, velike površine, a pored igrališta potrebni su i jedan duži štap, od oko pola metra, zvan “pala”, te jedan kraći, od petnaestak centimetara, zvani “piriz”.

Na određenom mjestu bi se postavilo obilježje ukopano u zemlji, do kojega je trebalo dobaciti piriz odbijen palom s razdaljine od najmanje 10-11 metara.

Onaj ko bi pogodio što bliže meti, a to se mjeri stopama, koracima ili upravo palom, bio bi pobjednik.

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Svaka čast, ljudi! Pokažite mlađima, pa da ne bude poslije da nisu znali kako se igra ta igra… Tradicija da se čuva i održava, a ako i ne, onda makar da se nađe neko dovoljno vješt da zapiše tačne upute kako da se igra piriza i pale. Svako dobro!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here