Vijesti Kultura i obrazovanje Kap rose oduševila ljubitelje poezije

Kap rose oduševila ljubitelje poezije

0

U Centru za kulturu Derventa u organizaciji “Vihora” promovisana je zbirka pjesama ”Kap rose na dlanu”, autora Vere Koropkin Ratkovac. Knjiga je izašla u izdanju Književne zajednice ”Vaso Pelagić”, Banjaluka i Srpskog kjiževnog kluba ”Vihor”, Derventa.

Kap rose odusevila ljubitelje poezije 1

Stevka Kozić Preradović

O knjigi su u prepunoj sali govorili recezenti, derventski pjesnik Slavko Pokrajac i poetesa iz Banjaluke Stevka Kozić Preradović. Stihove iz knjige je čitala Dejana Drobić, a čitav program je usmjeravao pjesnik Savko Pećić.

Kap rose odusevila ljubitelje poezije 2

– Zbirka pjesama ”Kap rose na dlanu” je skup lirskih motiva, uglavnom ljubavno – zavičajnog karaktera, a valja istaći i pjesme posvetnice, koje su naznačene kao oduženje najmilijima, kaže pjesnik, Slavko Pokrajac u svom osvrtu i napominje da zbirka miriše životom kao ”Žute dunje na ormaru”. Recezent zbirke, poetesa Stevka Kozić Preradović iz Banjaluke kaže da Vera Ratkovac nikada nije prestala da pjeva o sebi i drugima i to pjesničko trajanje se životno nadovezuje:

”U pjesničko tkanje unosila je ljubav kao ulog ljepote i dobrote, pričala je sve što osjeća u damarima vjerujući u riječi i njihovu moć.”, kaže Kozićeva.

Vera Koropkin Ratkovac rođena je 1959. godine u Banjaluci, gdje je završila srednju školu. U braku sa Zoranom Ratkovac ima sina i kćerku. Član je Srpskog književnog kluba ”Vihor”. Njeno pojavljivanje u javnosti s pjesmama koje piše od djetinjstva je pravo osvježenje za ljubitelje lijepe pisane riječi, a ”Vihor” je dobio još jednog svog člana.

Svojom pojavom zasjenila je mnoge iskusnije pjesnike, pa je dobitnik treće nagrade ”Prljača 2011.” i druge na međunarodnim susretima pjesnika ”Prljača 2012.” Pjesme su joj zastupljene u zbirci pjesama ”Garavi sokak” Inđija.

Pored mnogobrojnih ljubitelja poezije, promociji su prisustvovali načelnik opštine Milorad Simić i predsjednk SO-e Derventa Ilija Zirdum.

Verinom slavlju su se pridružili “Vihoraši”, te kolege pjesnici iz Banjaluke i Prnjavora.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here