Vijesti Društvo Karantin u Kovačevcima kroz brojke

Karantin u Kovačevcima kroz brojke

0

Prema Uputstvu o organizovanju i sprovođenju karantina na graničnom prelazu i lokalnoj zajednici u Derventi je uspostavljen karantin u prostorijama terapijske zajednice „Izvor“ u Kovačevcima koji je primio prve korisnike 29. marta, a raspušten je 12. maja.

Pored ovog objekta, za ovu namjenu pripremljene su i prostorije Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“, ali nije bilo potrebe za njihovo korištenje.

Na te 2 lokacije bilo je spremno oko 100 ležajeva u kojim bi bili smješteni svi naši građani koji dolaze iz inostranstva, kao i oni koji ne budu poštovali mjere kućne izolacije. U skladu sa uputstvom načelnik opštine je donio Rješenje o formiranju rukovodstva u sastavu Dragoljub Kukić, ispred Civilne zaštite opštine Derventa, Staniša Mikerević, ispred opštine Derventa, Branka Slijepčević, ispred JZU Dom zdravlja Derventa i Radivoje Gvero, ispred Policijske stanice Derventa, stoji u Informaciji o radu i aktivnostima Opštinskog štaba za vanredne situacije do 20. maja, uz napomenu da su zaposlena i dva radnika za obavljanje pomoćnih poslova na osnovu ugovora.

Zadatak rukovodstva bio je da brinu o prihvatu lica, njihovom smještaju, ishrani, higijeni, zdravstvenoj zaštiti i bezbijednosti. Kroz karantin prošlo je ukupno 106 lica, od kojih su 84 testirana i svi testirani su bili negativni.

Zdravstveni nadzor lica u karantinu vršila je Higijensko epidemiološka služba (HES) Doma zdravlja Derventa mjerenjem temperature korisnicima 2 puta u toku dana, uzimanjem brisa za testiranje i svim drugim neophodnim zdravstvenim pregledima, da li u hitnoj službi Doma zdravlja ili u bolnici u Doboju, stoji u Informaciji.

Lica u karantinu imala su obezbjeđena tri obroka koja su stizala iz marketa „Goldi“ i restorana „Eden“ za šta je potrošeno ukupno 9.022,57 KM.

Utrošeno je 2.290,39 KM za pripremu i uređenje karantina, 1.442,80 KM za sredstva za dezinfekciju i higijenu karantina, 700 KM za troškove električne energije, 430 KM za potrošnju vode i odvoz smeća, 2.111,00 KM za rad radnika u karantinu na osnovu ugovora, te 499,12 KM za PVC posude za hranu u karantinu. Trošak goriva iznosio je 320 KM, a troškovi telefona 380 KM. Ukupno je utrošeno 17.195,88 KM, stoji u Informaciji.

Sva lica koja su boravila u karantinu u trenutku raspuštanja puštena su u kućnu izolaciju bez testiranja.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here