Vijesti Društvo Kinezi u Derventi: Dobri i vrijednji ljudi

Kinezi u Derventi: Dobri i vrijednji ljudi

0

Prije nešto više od pet godina iz daleke Kine u Derventu doselili su se Ji Zuli i Sun Fu, muž i žena. Za Derventu su čuli od Sunovog brata, koji je tu bio ranije, pa su i sami odlučili da bolji život traže preko okeana.

1
Na život ovdje već su se navikli, a jezik donekle savladali. Iako dobro razumiju, pričanje im baš i ne ide od ruke. Dane provode radeći u dvije radnje čiji su vlasnici. Kao i u većini prodavnica kineske robe, u njima se može naći gotovo sve, narodski rečeno, od igle do lokomotive.

Na ne baš razgovijetnom srpskom jeziku Zuli objašnjava da su prvu prodavnicu otvorili su po dolasku, 2010. godine, a drugu protekle, 2015. godine. Troje maloljetne djece ostavili su sa djedom i bakom u Kini, te im teško pada što ne mogu češće da ih vide. Na spisku želja, ta im je prva.

-Djeca ne dolaze da nas posjete, a mi ne idemo jer nemamo mogućnosti. Ni posla nema baš kako bi trebalo da bude, jedino je 2013. godine bilo bolje, pa ne možemo da ih posjećujemo, priča Zuli.

Iako ne naročito zadovoljni poslom, za sada nemaju namjeru da se sele. Raduju se tome i njihovi radnici. U dvije prodavnice zaposlene su četiri radnice, sa kojima rade i njih dvoje vlasnika, te Zulin brat. Od Dragane Kokoruš Milosavljević, koja kod njih radi već duže od četiri godine, saznali smo da su dobri ljudi sa kojima dijele podnevne rituale, da nisu strogi, te da su korektni poslodavci.

2

-Radim ovdje bez pritisaka poslodavca, u opuštenoj atmosferi. Ne ljute se na nas, a ni mi nemamo razloga da budemo ljuti na njih. Redovno nas plaćaju, a njima šta ostane. Prije bi se iskvarili sebi, nego nama. Mi čak imamo zajedničke navike, svakog dana u isto vrijeme pijemo kafu, a voće ili užine koje nosimo, dijelimo na tri dijela, priča Dragana.

Drugačijeg mentaliteta i blage naravi, nisu imali problem da se prilagode. Međutim, nerado kažu šta im sve prija, a šta ne. Kroz priču smo saznali da ih nije oduševila domaća kuhinja, pa se hrane kineskom hranom. U nekim marketima i pijacama izvan grada nalaze tradicionalne namirnice od kojih spremaju jela na koja su navikli. Ipak, piti od jabuka teško je odoljeti, pa je rado konzumiraju.

Kupuje “Derventski list”
Iako slabo razumije srpski jezik, ne umije da čita, naročito ćirilicu, Sun Fu svakog četvrtka kupuje Derventski list. Kada ga pitaju zašto, on samo kaže: „Neka, bar da vidim slike.“

Danka Zemunović

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here