Vijesti Kultura i obrazovanje Knjiga ”Rotkva sa šećerom” koju treba pročitati

Knjiga ”Rotkva sa šećerom” koju treba pročitati

0

U Centru za kulturu Derventa, održana je promocija knjige ”Rotkva sa šećerom”, autorke Nedeljke Borojević Đukić iz Velike Sočanice. U divnoj večeri književnog doživljaja dominirala je radost i ljepota stvaranja koje predočila mnogobrojnoj publici Nedeljka Borojević Đukić. Knjigu su znalački i s nadahnućem predstavili, magistar Željko Đukić, književnik Milorad Mišo Đurđević i Savko Pećić Pesa.

Knjiga Rotkva sa secerom koju treba procitati 1

Autorka je govorila o sebi i svojim nastojanjima da zabilježi dio prošlosti iz svog okruženja i poroddičnog stabla kome pripada. Nedeljka se latila teške teme da govori isitinu o sebi i svojima, što nije baš uvijek popularno, jer mnogima se neki opisani detalji u knjizi neće svidjeti, ili će se svoje prošlosti postidjeti. Ipak knjiga je uglavnom etnografski oslikala sve što se događalo u jednom vremenu trajanja života i veoma je čitljivo štivo s vremenskim redosljedom kako je autorka to vidjela, čula zapamtila i zapisala.

Knjiga Rotkva sa secerom koju treba procitati 2

Recezent knjige magistar Željko Đukić zato kaže da je knjiga pisana statistički korektno, jer je način izražavanja takav koji obiluje osjećajima trenutka i mjesta stvaranja djela u nizu godina koje za života traju. Upotreba lokalizmima i arhaizmima, daje vjerodostojnost vremenu i prostoru nastajanja opisa i zabilješki vrijedno očuvanih.

Knjiga Rotkva sa secerom koju treba procitati 3

Po naslovu “Rotkva sa šećerom” je zagonetna knjiga, ali ustvari to je tužna priča, koja rađa život i radost, koji će se iza toga desiti u vremenskom dolazu i prolazu. Tako je nastala svojevrsna knjiga o porodici Đukić i o životu naših ljudi uopšte na selu iz 60. godina prošlog vijeka.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here