Vijesti Magazin Lica grada: Književnica Aleksandra Marilović vam preporučuje literaturu, muziku i film

Lica grada: Književnica Aleksandra Marilović vam preporučuje literaturu, muziku i film

0

U narednom periodu čitaocima donosimo novu zanimljivu rubriku. Naši sugrađani preporučivaće vam tri najbolje knjige koje su pročitali, muzički bend ili album koji vole da slušaju, te film koji je ostavio poseban utisak na njih. Nadamo se da ćete uživati!

Novu rubriku otvoriće derventska književnica Aleksandra Marilović, a u narednim sedmicama donosimo i druge zanimljive preporuke.

Marilovićeva je autorka zbirki pjesama „Zdravica utopljenika“, „Miraz u zvijezdama“ i “Crvene cipelice na kiši”, nakon kojih je objavila i jedan od prvih derventskih posleratnih romana – „Kompleks gospođe Bovari“. Profesorica srpskog jezika i književnosti dobitnica je nagrada „Stanislav Preprek“ (Novi Sad, 2012), „Pjesma nad pjesmama“ (Mrkonjić Grad, 2016), „Stražilovo“ (Sremski Karlovci, 2012) i „Velimir Rajić“ (Aleksinac, 2017), bavi se književnom kritikom i esejistikom.

LITERATURA

1 – Bajke
Grimovim riječima preporučujem na prvom mjestu uvijek narodnu književnost i to narodne bajke koje se čak na Istoku koriste kao psihoterapijsko sredstvo. Umjesto popularne hipnoze one su kanal koji vraća do dubinskih, zataškanih kompleksa i strahova, a junak bajke (koji ste zapravo vi sami) vodi vas trnovitim stazama do izbavljenja. Naučno je dokazano da ovaj metod funkcioniše.

2 – “Dnevnik motocikliste”, Če Gevara
Energija ove knjige probudiće vam žeđ za novim horizontima i odličan je način da se otresete monotonije vašeg grada i uspavane egzistencije, zatim da se družite sa par simpatičnih propalica, da sa njima smirujete dobro čileansko vino.

I na kraju velikodušan savjet kada upadnete u beznađe; elegantno sumirana poruka svakom čovjeku kome je svojstveno samosažaljenje: – “Nalazite se u *ovnima zato što ste takva *ovna. Zato prestanite da *erete i od*ovnate nazad u vašu po*ranu zemlju“.

Nakon ovog velikodušnog savjeta jedina stvar koju će shvatiti jeste da je čovjek usamljen pod bogom zemljotresa (u životima svih nas), da život nije samo dosadan običaj koga ne možemo da se odreknemo i da sve u svemu on zavisi od toga šta imate da radite nedjeljom.

3 – Pjesme Čezarea Paveza
Sasvim slučajno privukao me naslov zbirke pjesama Čezare Paveza „Doći će smrt i imaće tvoje oči“, talijanskog pjesnika i jednog od najznačajnijih italijanskih pisaca XX vijeka, profesora koji je godinu dana tamnovao zbog neslaganja sa fašizmom. On vam poručuje:“

Vjerujemo samo u onu privrženost koja staje žrtve; sve ostalo je u najboljem slučaju parafraziranje”.

MUZIKA – Kada god imam priliku da preporučim nešto novo i ukažem na mlade, talentovane ljude sa radošću to i činim. Ovaj put je riječ o mladom, bračnom paru osnivačima grupe “Nektarija”. Ova vokalna i iskrena interpretacija duhovnih pjesama ostavlja dubok utisak na bogočežnjive slušaoce.

FILM“Sibirski berberin”, režisera Nikite Mihalkova, spaja prostranu rusku dušu u svega 180 minuta ove drame. Ko želi da upozna Rusiju i neshvatljivu slovensku dušu ovo mu je moja preporuka. Hm…baš kao što kaže narodni stih: “Da me prosiš – ne bih pošla za te/ da s’ oženiš, bih se otrovala“!

Kratko i jasno to smo mi! Izvolite ogledalo.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here