Vijesti Privreda Ko će praviti cipele u Derventi? – VIDEO

Ko će praviti cipele u Derventi? – VIDEO

2

U pogonu “Sanina”, najveće derventske firme za proizvodnju obuće, koja godinama radi za svjetski poznatu kompaniju Adidas, zaposleno je najmanje kvalifikovanih obućara.

Takva je slika i u ostalih desetak manjih obućarskih firmi u Derventi. Slabo interesovanje mladih za ovo zanimanje povezano je sa niskim zaradama u toj grani industrije.

Ekipa “Slobodne Evrope” pozabavila se temom “Ko će praviti cipele u Derventi” i tim povodom posjetila je Fabriku obuće “Sanino” i SŠC “Mihajlo Pupin”.

Video prilog pogledajte OVDJE.

Derventa Cafe/Slobodna Evropa

2 KOMENTARI

  1. Ko želi da radi za 400 KM u Saninu, kada je potrošačka korpa preko 800 KM? Svi poslodavci prijavljuju radnike na minimalac, imaju velike kuće, ograđene visokom kovanom ogradom ( kao gazda Sanina ), bijesna kola, sve što požele, zaštićeni zakonskim regulativama, u dogovoru sa političarima koji donose takve regulative u zamjenu za finansiranje političke kampanje. Radnici samo trebaju da rade i da ne budu plaćeni za svoj posao.Ko će se školovati za platu od 400 KM? S obzirom da vladajućim strukturama odgovara ovakvo stanje među stanovništvom jer narod treba da živi na ivici egzistencije, tako se lakše manipuliše sa njim, a opozicija je kupljena, jer njen opozicioni rad je nikakav, ovakva pitanja kao ovo u naslovu ovog članka su ili odraz gluposti novinara ili plaćen od strane “poslodavca” da neko lupa glavu zašto nema nove radne snage za starog gazdu. Kako su plate radnika smiješne ne preostaje mladima ništa drugo nego da idu u inostranstvo i tamo traže normalan život. A kako nas bombarduju razni rijaliti koji promovišu starlete, muziciranje, pjevače ( zvezde granda i pinka ) i još neka lagodna zanimanja ( čitajte gluposti ), svi se okreću za tim vrijednostima, a ne tradiciji čestitog i poštenog rada. Ako se poslodavci sjete da podignu plate, a a televizijskog programa maknu gluposti možda i uspiju promijeniti svijest mladih i potaknuti ih da se školuju za radnička zanimanja.

  2. Дигните плату на 800КМ па ћете видјети како је лако наћи радника а не да вам раде за 390 КМ и онда се чудите како,шта?Па нормално да је боље побјећи из ове државе и радити за 1500 евра,конобарисати негдје у далекој Аустрији или Њемачкој.Те све мултимилионере после рата а све велике патриоте под хитно опорезовати за годишњу зараду већу од 100.000,00КМ,дигнути минималац.Да ли ви знате господо да радници Санина немају право ни на законски годишњи одмор 21 дан плус један дан за сваке четири године стажа.Плата им се обрачунава свима исто,не постоји дио за стаж,основицу.Па људи то је робовласнички систем.Земље западне Европе су се избориле за своје раднике прије 50 година а вио још причате бајке.Зато дотични власник фирме има базене,аута,куће,виле а јадни радници једва склапају крај са крајем.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here