Vijesti Privreda Školovati kadrove za obućarsku industriju

Školovati kadrove za obućarsku industriju

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da će u narednoj školskoj godini u srednjim školama u Srpskoj ponovo biti formirana odjeljenja u kojima će se đaci školovati za obućarska zanimanja.

Skolovati kadrove za obucarsku industriju

“Ne možemo očekivati da se razvija jedna grana važna za Republiku Srpsku, a da tu nemamo obrazovane kadrove. Ono što će zahtijevati i poseban anganžman Vlade je školovanje kadrova iz kožarske industrije. Danas uvozimo kožu umjesto da je sami proizvodimo”, rekao je Kasipović danas u Derventi.On je naglasio da se prema ovoj industrijskoj grani do sada neozbiljno i neodgovorno odnosilo i dodao da će u ovoj godini putem Zavoda za obrazovanje odraslih biti finansirana prekvalifikacija 50 radnika za potrebe obućarske industrije.

Direktor Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević upoznao je ministra Kasipovića da je u ovoj firmi zaposleno oko 900 radnika, a od njih je samo 83 svršenih obućara.

“Posljednja generacija obućara iz škola je izašla 1992. godine. Od tada srednje škole u Republici Srpskoj ne školuju ove kadrove”, naveo je Pazurević i dodao da je u Republici Srpskoj u obućarskoj industriji zaposleno oko 5.000 radnika i većina ih je nekvalifikovana za to zanimanje.

On dodaje da je bilo zahtjeva da se školuju kadrovi za ovu granu privrede, ali su se djeca radije opredjeljivala za druga zanimanja.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je da je Derventa lider u Republici Srpskoj po proizvodnji obuće i njenom izvozu. On je izrazio želju da Derventa u budućnosti bude obrazovni centar za buduće obućare u Republici Srpskoj.

“Lokalna zajednica će pružiti sve uslove da Derventa bude rasadnik obućarskih kadrova. Mora se budućim srednjoškolcima objasniti da se ne trebaju školovati za ona zanimanja za koje je unaprijed sigurno da neće naći zaposlenje. Mora se nešto mijenjati i kod upisne politike u školama”, rekao je Simić.

Ministar Kasipović je sa direktorom Zavoda za obrazovanje odraslih Mirom Bera posjetio danas Fabriku obuće “Sanino” u Derventi, gdje su razgovarali o potrebi obrazovanja kadrova za obućarsku industriju.

SRNA – Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here