Vijesti Društvo Komandir PS Derventa Milomir Balatunović: Prioritet podizanje bezbijednosti na svim nivoima

Komandir PS Derventa Milomir Balatunović: Prioritet podizanje bezbijednosti na svim nivoima

3

– Prioritet u mom i radu mojih bližih saradnika u narednom periodu biće motivacija policijskih službenika Policijske stanice Derventa za preduzimanje intenzivnijih mjera koje će za posljedicu imati podizanje nivoa bezbjednosti svih građana Dervente, kaže novi komandir PS Derventa Milomir Balatunović u intervjuu za Derventa Cafe.

Na dužnost komandira Balatunović je sredinom mjeseca imenovan umjesto dosadašnjeg Branka Grabovca, a tu funkciju preuzeo nakon što je predhodno obavljao dužnost zamjenika komandira za uniformisanu policiju u Policijskoj stanici Brod. U toj stanici je tokom 23 godine prošao sve faze službe, od policajca do zamjenika komandira, i u tom periodu više puta je nagrađivan i pohvaljivan za svoj rad.

Nedavno ste preuzeli funkciju komandira Policijske stanice Derventa. Koji će biti prioriteti u Vašem radu?

Prioritet u mom i radu mojih bližih saradnika u narednom periodu biće motivacija policijskih službenika PS Derventa za preduzimanje intenzivnijih mjera koje će za posljedicu imati podizanje nivoa bezbjednosti svih građana Dervente. Radom i zalaganjem svih zaposlenih izgraditi veće povjerenje građana prema prema policiji, što će imati direktan uticaj na uspješniji rad Policijske stanice. Ostvariti bolju saradnju sa svim institucijama i subjektima koji mogu doprinijeti boljoj bezbjednosti gradjana grada Dervente.

Koji su najveći izazovi sa kojima se, sa svojim saradnicima, suočavate na čelu derventske Policijske stanice?

Svakako najveći izazov u radu će biti organizacija rada na terenu uz smanjen broj raspoloživih policijskih službenika. Za bolju kontrolu nad stanjem bezbjednosti neophodno je konstantno prisustvo policijskih službenika na terenu, a imajući u vidu da policijskoj stanici nedostaje određen značajan broj službenika, neće biti lako odgovoriti na sve izazove sa kojima ćemo se susretati. Ipak, i sa svim trenutno raspoloživim snagama spremni smo odgovoriti na bilo koji vid bezbjednosne problematike.

Kako ocjenjujete stanje bezbjednosti na području Dervente i na koji način bi bezbjednost građana mogla da bude unaprijeđena?

Stanje na području grada Dervente okarakterisao bih kao zadovoljavajuće. Svakako da će nam zadatak biti da ono bude još bolje. U narednom periodu preduzimaćemo mjere koje će svakako biti uočene od strane građana, a od kojih očekujem da će doprinijeti da svaki građanin stekne osjećaj bolje opšte bezbjednosti. Doprinos svih građana kroz saradnju sa policijom je neophodan segment u efikasnijem izvršavanju svih poslova policije. U sredini gde je saradnja građana i policije narušena ni bezbjednost građana ne može biti na nekom višem nivou.

Planirate li intenzivniju saradnju sa lokalnom upravom, te ostalim institucijama koje djeluju u Derventi?

Bez saradnje sa lokalnom zajednicom nemoguće je u potpunosti ispuniti osnovnu funkciju policije u jednoj lokalnoj zajednici. Na primjer, ugostiteljski objekti su mjesta u kojima se narušava javni red i mir, a nerijetko i čine krivična djela. Stoga u saradnji sa inspekcijskim organima i komunalnom policijom neophodno je preduzimati mjere na kontroli rada ugostiteljskih objekata, čime se najdirektnije utiče na smanjenje rizika od negativnih pojava.

U svim lokalnim zajednicama, pa tako i u našoj, nije mali broj maljoletnih prestupnika. U radu sa njima u narednom periodu još više ćemo se oslanjati na Centar za socijalni rad čija je uloga značajna i neizostavna. Takođe, saradnja sa Centrom za socijalni rad je neophodna u svim slučajevima nasilja u porodici.

U svom radu oslanjaćemo se, naravno, i na sve druge subjekte koji kroz svoju funkciju mogu doprinijeti boljoj bezbjednosti, što je, ne sumnjam, prioritet i naše lokalne zajednice u cjelini. Policija je državni organ kojem su na raspolaganju i razna sredstva prinude u izvršavanju osnovnih poslova. Takođe u svom radu nerijetko novčano sankcionišemo prestupnike. Međutim, za rješavanje ovih problema na početku ćemo pokušati sa najblažim mjerama – mjerama intenzivnije kontrole, predupređivanja negativnih pojava i naravno upozorenja. Ako takve mjere ne budu dale očekivane rezultate, svakako ćemo pribjeći strožijim.

I u narednom periodu planiram nastaviti sastanke sa svim ostalim institucijama koje djeluju u gradu Derventa kako bih sagledao problematiku i ostvario najviši stepen saradnje, iako ta saradnja nije nikada bila izostala.

Zahvalnica opštine Bord povodom obilježavanja Dana opštine 2020. godine

Na nedavnom sastanku sa čelnicima Gradske uprave istakli ste nekoliko problema sa kojima se pripadnici policije susreću na terenu (nepropisno parkiranje, okupljanje mladih ispred Sportskog centra i objekta na Babinom brdu, prekovremeni rad ugostiteljskih objekata). Kako planirate da riješite ove probleme?

Kako sam sa svojim saradnicima bio na sastanku kod gradonačelnika Milorada Simića i predsjednika Skupštine grada Mirka Zemunovića stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska stanica Derventa okarakterisao bih kao zadovoljavajuće po svim segmentima bezbjednosti. Otkada sam imenovan za komandira PS Derventa često sam prisutan na terenu prilikom čega sam zapazio dosta nepropisno parkiranih vozila na gradskim ulicama, a pretežno oko većih ugostiteljskih objekata, okupljanje omladine u velikim grupama kod SKC Derventa i kod motela Babino Brdo.

Već sada je vidljivo da nemamo ovakve izražene problematike što je rezultat blagovremenog usmjeravanja policijskih službenika na kritična mjesta. Kako sam i sam vozač primjetio sam da je vozačka kultura na lošem nivou – u velikoj mjeri zastupljeno je nepropisno parkiranje u užem gradskom području tj. kada se parkiraju vozila na trotoaru oko
ugostiteljskih objekata, pa sami pješaci jednu dužu ili kraću dionicu svoje šetnje primorani su da se kreću samom kolovoznom trakom što direktno ugrožava bezbjednost. Nakon što sam sagledao gdje je veća zastupljenost nepropisno parkiranih vozila primjetno je svakodnevno veće prisustvo policijskih službenika u tim dijelovima grada.

Što se tiče prekovremenog rada ugostiteljskih objekata intenzivnije ćemo pristupiti provođenju kako samostalnih akcija tako i akcija u kojima će biti uključena inspekcijska i komunalna služba Gradske uprave.

Takođe, kako lokalna zajednica Derventa nema formiran „Forum za bezbjednost građana“ zamolio sam predstavnike gradske uprave u što kraćem vremenskom roku da se isti formira i počne sa radom što je izuzetno dobra stvar za otklanjanje svih problema sa kojima se susreće jedna lokalna zajednica.

Da li je, po ugledu na susjedne lokalne zajednice, i u Derventi planirano uvođenje video nadzora na pojedinim lokacijama i kojim? Koliko bi ovo doprinijelo bezbjednosti?

Izuzetno mi je drago da sam na sastanku sa gradonačelnikom i predsjednikom Skupštine grada dogovarali aktivnosti policije i lokalne zajednice u vezi sa postavljanjem video nadzora i da je u toku planiranje postavljanja istog. Kamere će biti postavljene na svim bezbjednosno značajnim lokacijama, gdje to budu i tehnički uslovi dozvoljavali.

Iskustva lokalnih zajednica u kojima je taj projekat već realizovan su pozitivna i govore da su kamere značajnije uticale na samo na stanje bezbjednosti, te da je sistem video nadzora u većem broju slučajeva najdirektinije doprinio rasvjetljavanju čak i teških krivičnih dijela.

Za kraj, šta biste poručili građanima?

Onima koji razmišljaju “pa zar je morao doći čovjek sa strane” poručujem da mi u MUP-u RS možemo rješenjem biti prebačeni u bilo koju lokalnu zajednicu. Svi pripadnici MUP-a RS su pod jedom zastavom, grbom i amblemom, a kako dolazim iz PS Brod gdje sam proveo 23 godine službe od policajca, rada na bezbjednosnom sektoru, operativca u kriminalističkoj policiji, pomoćnika komandira i zamjenika komandira PS Brod u kojoj stanici radi oko 50% kolega koji žive na području grada Dervente, ja za to kažem da nisu sa strane jer mi smo svi pripadnici MUP-a RS i nije bitno gdje ko živi.

Mogu napomenuti da tu ne može biti manjkavosti nego naprotiv to može samo biti prednost u objektivnosti sagledavanja bezbjednosne problematike i većeg stepena nepristrasnosti u obavljanju svakodnevnih poslova i zadataka.

Moja osnovna poruka našim građanima je da vjeruju svojoj policiji i da podijele sa policijom svoja saznanja o svim negativnim pojavama, a policija će učiniti sve da opravda takvo povjerenje građana i da sve svoje aktivnosti usmjeri za dobrobit svih građana naše lokalne zajednice.

Takođe bih napomenuo da nam se kako građani tako i prestavnici svih lokalnih institucija ne ustručavaju obratiti, jer ćemo se brižljivo posvetiti rješavanju svakog problema, a posebno zaštite lične i imovinske siugrnosti kako naših građana grada Derventa, tako i svih građana koji po bilo kom svom privatnom ili samoj posjeti Dervente borave na našem području.

Za sam kraj mogu da poručim da ću svoj rad zasnivati da svi zaposleni policijski službenici od upravno-pravnih poslova, policijskih službenika, kriminalističke policije i samih rukovodnih policijskih službenika budu na usluzi svim našim građanima uz visok nivo ljubaznosti prema istim jer mi smo servis svojim građanima.

Derventa Cafe

3 KOMENTARI

  1. Ovo je najbolji potez rukovodstva MUP-a dovođenje za komandira PS čovjeka koji nije iz Dervente.
    Kamo puste sreće da i obične policajce raspoređuju na dužnost van svog rodnog mjesta. Samo tako se može postići objektivnost u radu. Inače kako očekivati od policajca objektivnost u radu u svom rodnom mjestu prepunom rodbine, kumova, komšija, itd.?
    Samo van svog mjesta i uz primjene mjesta svakih par godina može se postići objektivnost u radu.

  2. Čestitam što je postavljen novi šef policije i želim da ne bude lopov kao Tadić i Grabovac.Nadam se da se neće prodavati za pivu i ćevape kao prethodni i brojni policajci iz PS.Zašto je problem da se mladi okupljaju i druže oko sportskog centra i bilo gdje?Policajci kradu,meni su posjekli šumu(Cokilo)i rade s bandama i dijele pare.U Trstencima u susjednoj kući do moje okupljaju se lopovi iz 7 sela,magacioniraju,tipuju,dogovaraju pljačke.Palili su mi među i zauzeli zemlju a kad je od OJT došlo da policija to istraži POLICAJAC ĐURĐEVIĆ JE SVE PREDUZEO ALI NIJE OTIŠAO NA LICE MJESTA DA SNIMI I FORENZIČKI OBRADI.To je pokazatelj neodgovornog rada.Policajaca u Derventiima ko kusih pasa,ne slažem se da ih je malo.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here