Vijesti Društvo “Komunalac”: Vodu sa izvorišta Lupljanica prokuvati prije upotrebe

“Komunalac”: Vodu sa izvorišta Lupljanica prokuvati prije upotrebe

0

Preporučuje se našim korisnicima koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Lupljanica da zbog pojave mutnoće vodu prokuvavaju prije upotrebe, kažu u derventskom „Komunalcu“.

Zbog učestalih intenzivnih padavina tokom prethodnih petnaestak dana dolazilo je do zamućenja vode u dijelu vodovodnog sistema koji se napaja sa crpilišta Lupljanica.

Nakon izlaska na teren i obilaska pomenutog područja od strane predstavnika našeg preduzeća, sanitarnog inspektora i komunalnog policajca iz Gradske uprave Derventa ustanovljeno je da je uzrok zamućenja erozija tla na području sliva iznad izvorišta. Eroziji tla na području izvorišta su pogodovali veliki nagib terena, krčenje i sječa šume radi uzgoja poljoprivrednih kultura, navode iz „Komunalca“.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uzeo je uzorke vode za vanrednu kontrolu zdravstvene ispravnosti, čiji se rezultati tek očekuju, a iako u ovom trenutku nemamo potpune analize, mutnoća je registrovana i stoga savjetujemo građane da prokuvaju vodu, ističu.

Naše preduzeće vrši pojačano praćenje svih parametara vode za piće, radi na preduzimanju mjera na otklanjanju trenutnog zamućenja vode uz pojačano hlorisanje i o eventualnim promjenama blagovremeno će informisati javnost. Svakodnevne kontrole zamućenosti vode će biti nastavljene sve dok se problem ne riješi, kažu u „Komunalcu“, kao i da vodu sa ovog izvorišta koristi manji dio potrošača.

UZROK

Pojava zamućenja vode karakteristična je za slivove kraškog podzemlja. Tokom intezivnih padavina formiraju se velike količine vode koje se, usljed velikih nagiba sliva, kreću velikom brzinom te dolazi do ispiranja terena i prodora nanosa zemlje i mulja putem ponora, vrtača u podzemlje preko kaverni u vodonosne slojeve izvorišta.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here